NRK Meny
Normal

Åtte års fengsel for drapsforsøk

En polsk mann er dømt til åtte års fengsel for overlagt drapsforsøk på ekskjæresten sin i Hamar. Retten har funnet det bevist at mannen planla å drepe henne.

Hamar tinghus

Den polske mannen ble dømt til åtte års fengsel for drapsforsøk i Hedmarken tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det var den 4. oktober i 2012, at mannen ba den tidligere samboeren sin om å komme hjem til ham i leiligheten hans i Hamar. Ifølge dommen fra Hedmarken tingrett, løy han om at bestemoren hans i Polen var død, for å få henne til å komme.

Ikke lenge etter at hun hadde kommet, stakk han henne i halsen med kniv.

Kvinnen fikk et stort sår som gikk helt inn til svelget og hun blødde voldsomt. Likevel lot han henne ikke gå, men fortsatte å si at han skulle drepe henne, står det i dommen.

Fant opp historie på legevakta

Kvinnen forsøkte å godsnakke med ham og få ham på andre tanker. Det gikk ikke i begynnelsen, men til slutt gikk han med å kjøre henne til legevakta, mot at de fortalte at skadene skyldtes et uhell.

Kvinnen måtte sendes videre fra legevakta i Hamar til sjukehuset i Elverum, og det var den dømte mannen som kjørte henne.

Legene på sjukehuset har fortalt at kvinnen fort kunne ha dødd av knivstikket og at det kun var flaks at hun overlevde.

Planla å drepe henne

Aktor i saken, Solvår Julie Østby hadde lagt ned påstand om fengsel i fire og et halvt år, dersom mannen ble funnet skyldig i drapsforsøk.

Hedmarken tingrett mener imidlertid det er bevist at mannen planla å drepe kvinnen, og at han derfor skulle dømmes for overlagt drapforsøk og ikke forsettlig.

Det innebærer betydelig strengere straff, og den ble altså satt til fengsel i åtte år.

Han er også dømt for drapstrusler i etterkant av drapsforsøket. Siden han da hadde vist at han var i stand til å gjøre det han truet med, var naturligvis truslene egnet til å fremkalle alvorlig frykt, som det heter.

Kvinnen vil ikke ha erstatning

Den tidligere samboeren til mannen ville ikke kreve erstatning. Hun endret forklaring i retten og forsøkte å stille ekssamboeren i et bedre lys.

Hun ønsket ikke at mannen skulle bli straffet. Det skal være fordi de to er sammen igjen, står det i dommen.

Hedmarken tingrett har valgt å legge vekt på politiforklaringene kvinnen har gitt tidligere, og som hun også bekreftet senere, og ikke det hun sa under rettssaken.

Det har ikke lykkes NRK å få kommentarer fra forsvarer og aktor i dag.