NRK Meny
Normal

Asylopprøret i Lunner: - Feil å straffe barn

LUNNER (NRK): – Ungdommene som kastet stein ved asylmottaket i Lunner er å betrakte som barn, de kan ikke straffes ved å bli utvist, mener Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.

Karoline Steen Nylander

VISER TIL FN'S BARNEKONVENSJON: Karoline Steen Nylander, leder i Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.

Foto: NRK

Etter at over 20 asylsøkere under 18 år kastet stein og såret en politibetjent under uroligheter i Lunner , har Justisdepartementet tatt til orde for at dette bør få konsekvenser for deres opphold i Norge.

Men Press mener at det må bli slutt på "kriminaliseringen" av mindreårige i denne aktuelle saken, og at "retorikken fra departementet må opphøre".

– Beskyttet av FNs barnekonvensjon

– Disse personene er under 18 år, de er mindreårige, og er beskyttet av FNs barnekonvensjon, sier Karoline Steen Nylander, som er leder i Press.

Statssekretær i justisdepartementet, Jøran Kallmyr, mener derimot at handlingene som disse ungdommene står bak, er så alvorlige at de kan vises ut etter at de er passert 18 år.

– De har valgt feil side

Jøran Kallmyr

UTELUKKER IKKE KONSEKVENSER: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det finnes ingen tilgivelse for det som har skjedd. De er blitt godt mottatt her i Norge, og har likevel valgt feil side i en tilspisset situasjon ved mottaket. Dette kan vi ikke akseptere, sier Kallmyr.

– Hvis de får avslag på asylsøknaden og søker på humanitært grunnlag, vil en straffesak kunne veie ganske tungt.

– Hvordan følger dere opp dette videre?

– Vi må nå få på plass tiltak for å redusere antall mindreårige som søker asyl. Det foregår nå menneskesmugling over store deler av Europa. Vi kan ikke ha et system der mindreårige blir sendt over landegrensene.

Flere av dem som deltok i opprøret er nå plassert på flere andre mottak. Ledelsen ved mottaket i Lunner sier at situasjonen nå er i ferd med å roe seg.

Hanne Helgeland

LETTET OVER AT DET HAR ROET SEG: Mottaksleder Hanne Helgeland.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Mange av de gjenværende er lei seg, men nå begynner vi å få tilbake den gode, gamle stemningen som var her ved mottaket før dette startet på torsdag, sier mottaksleder Hanne Helgeland.

Forebyggende arbeid

Både UDI, lokalt politi og kommunens kriseteam har bidratt på ulike måter ved å drive forebyggende arbeid.

Urolighetene startet da en person som nærmet seg 18-årsdagen skulle omplasseres til et annet mottak. Dette er vanlig rutine når asylsøkerne ikke lenger er mindreårige.

– Manipulasjon av 17-åringen

17-åringen motsatte seg dette, og Helgeland mener at han gjennom manipulasjon klarte å piske opp stemningen og få med seg de andre ungdommene på å gjøre opprør.

– Mener du at de som deltok burde utvises?

– Jeg vil ikke ta stilling til utvisning, men mener at dette bør få konsekvenser for dem det gjelder. De har valgt feil side.

– Mange av dem har vonde opplevelser fra flukten og fra det landet de kommer fra, og har andre erfaringer med politiet enn det som er vanlig i Norge. Likevel mener jeg dette må få konsekvenser.

Lunby asyl og kompetansesenter i Lunner i Oppland.

Lunby asyl og kompetansesenter i Lunner i Oppland.

Foto: Arne Sørenes / NRK