NRK Meny
Normal

Får tilbake hundene

Mattilsynet mener dyrevernnemnda var for strenge overfor Åsnes-kvinnen som ble anmeldt for vanskjøtsel av 22 hunder. Nå får hun tilbake 4.

valper søker eier3

Hundeeieren får tilbake fire av hundene, men kun under bestemte vilkår.

Foto: Hanne Røn Arntsen / NRK

Men dyrevernsnemnda mener tilbakeføring er et overgrep. Tilsynet overprøver dermed vedtaket fra den lokale dyrevernnemnda, som anmeldte kvinnen både til Mattilsynet og politiet.

De opprettholder imidlertid vedtaket om at resten av hundene skal holdes i forvaring.

- Kvinnen får tilbake fire hunder, mens resten fortsatt holdes i forvaring - hvordan henger dette på greip?

- Dyrevernsnemnda fattet et vedtak om å avvikle hele hundeholdet umiddelbart, og det mener klageinstansen er uforholdsmessig strengt. Når det gjelder spørsmål om nødvendighet av vedtak ser vi alltid på om samme resultat kan oppnås med mindre strenge tiltak, og det mener vi kunne vært gjort i denne saken, sier Tor Odd Silset, fungerende seksjonssjef i Mattilsynet for Hedmark og Oppland.

Setter vilkår

Han vil ikke kommentere årsaken nærmere, men etter det NRK Hedmark og Oppland erfarer, er årsaken at hundeeieren skal få et mer håndterlig antall hunder.

De fire hundene blir for øvrig imidlertid tilbakeført under bestemte vilkår.

- Vilkårene som stilles er at det skal stilles husdyrrom som passer til rådighet, og selvsagt være stell som passer for hunder.

- Dette er jo ganske grunnleggende forutsetninger for husdyrhold, har ikke dette vært på plass tidligere?

- Hundeeieren har søkt dispensjon om måten dyrerommene skal utformes på, som vi har avslått, og da må hundeeieren forholde seg til det vedtaket.

Må følges opp

Klageinstansen har for øvrig påpekt at forholdene som er avdekket i dyreholdet gjør det nødvendig med en fortsatt tett oppfølging fra dyrevernnemnda og Mattilsynet.

Hundene havnet på Standal hunde- og kattehotell for tidligere i sommer. Dyrevernsnemnda hadde stor pågang av folk som ville ta seg av hundene, og de fleste ble raskt omplassert . To av de fire hundene kvinnen vil ha tilbake, er fortsatt i dyrepensjonat.

Kaller tilbakeføring overgrep

Leder av dyrevernnemnda i Solør, Bente Hauge, synes avgjørelsen er uklar.

- Jeg har rettet en henvendelse til regionkontoret, som jeg håper de kan svare på, og avklare vedtaket. Men at hun skal få tilbake de fire hundene er vi sterkt imot. Som et underordnet organ må vi imidlertid rette oss etter vedtaket, sier Hauge og legger til:

- Jeg synes det er et overgrep overfor hundene som blir tilbakeført.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ulykke E6 Sjoa

    Nødetatene er på vei til en ulykke på E6 ved Sjoa. Ifølge politiet har det vært en påkjørsel bakfra. Ulykkesomfang uklart.

  • En sjåfør ble fotgjenger

    UP stanset en bilist i 117 kilometer i timen i 80-sone på riksveg 3 ved Ådalsbruk litt over klokka 11.00 i formiddag. Vedkommende ble fratatt førerkortet og blir anmeldt.

  • Innbrudd og tjuveri i Alvdal

    Politiet etterforsker innbrudd og tjuveri fra Byggservice i Alvdal. Det er stjålet et strømskap. En blå, svenskregistrert bil er observert i området, skriver politiet på Twitter.