NRK Meny
Normal

Aske blir til gull for busselskapene

Aske blir til gull for noen. Per Arnes Bussreiser i Ottestad suser gjennom Europa for å hente hjem hedmarkinger som ikke får fly.

Per Arnes Bussreiser i Lyon

En minibuss fra Per Arnes Bussreiser i Lyon, på vei sørover for å hente hedmarkinger som ikke kommer seg hjem med fly.

Foto: Arne Østbye

- Vi hadde 71 henvendelser på telefonen i helga. Jeg har telt opp og sjekka loggen, forteller Thomas Amundsen i Per Arnes bussreiser.

Mens flypassasjerene fortviler over askeskyene som lammer flytrafikken, er det altså andre som kan glede seg.

Barcelona og Hamburg

Thomas Amundsen i Per Arnes bussreiser

Thomas Amundsen i Per Arnes bussreiser telte 71 henvendelser bare i helga.

Foto: Privat

Det lille busselskapet Per Arnes bussreiser i Ottestad har 10 busser og sju fast ansatte og nå kjører de det remmer og tøyler holder, for å hente folk som ikke kan fly hjem.

- Vi er på vei til Barcelona akkurat nå, for å hente en gruppe der. I morgen skal vi til Hamburg med fire busser, for å hente folk fra Tonheim folkehøgskole, som er på vei hjem fra Ungarn.

71 telefoner i helga

Thomas Amundsen er altmuligmann i Per Arnes bussreiser. Han forteller at selskapet, som holder til i Ottestad, vanligvis har to til ti henvendelser i løpet av en helg. Denne helga var det altså 71.

- Mange ringer for å få råd om hvordan de kan komme seg hjem. Mange ringer før Sør-Europa. Det er både små og store grupper av reisende som ønsker å komme seg hjem, sier Amundsen.

Les også:

Gull verdt, men krevende

Askeskyen er altså gull verdt for busselskapet. For dette er vanligvis en rolig tid. Men også Per Arnes Bussreiser får utfordringer dersom flystoppen blir langvarig.

- Mot helga begynner sikkert alle som kjører å bli veldig slitne. Og vi kommer til å få problemer med kjøre- og hviletiden. Da har sjåførene kjørt i ei uke og skal ha en ny ukehvil. Da stopper det seg litt igjen, sier Thomas Amundsen.

Men, han sier de er forberedt på å hjelpe folk en stund til.

Per Arnes Bussreiser i Lyon

En minibuss fra Per Arnes Bussreiser i Lyon, på vei sørover for å hente hedmarkinger som ikke kommer seg hjem med fly.

Foto: Arne Østbye