Hopp til innhold

Jeger får erstatning etter politibommert

Odd Arne Ås ble telefonavlyttet og kastet på glattcelle. Nå får han erstatning av politiet fordi han ikke hadde jaktet ulv ulovlig.

Odd Arne Ås

Odd Arne Ås drev lovlig lisensjakt, men ble siktet for ulovlig jakt.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Ås fra Stor-Elvdal ble arrestert i opprullingen av ulvesaken i Hedmark. I april ble tolv personer fra Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal og Elverum siktet for ulovlig ulvejakt.

Odd Arne Ås ble arrestert på arbeidsplassen sin og satt på glattcelle. Han ble siktet for ulovlig ulvejakt, men politiet valgte senere å frafalle siktelsen. Nå vil Ås ha 100.000 kroner i erstatning.

– Politiet synes å være enige at de har gjort en tabbe. Forholdet er henlagt som intet straffbart forhold, og dette er den klareste renvaskingen politiet kan gi, sier advokat Jostein Løken.

Mens Ås satt i varetekt ransaket politiet kontoret hans på arbeidsplassen i Sport1 på Koppang, boligen, hytta, en jaktbu og flere biler. Datautstyr og mobiltelefoner ble også beslaglagt og undersøkt.

Krever 100 000 kroner

14 dager etter arrestasjonen ble Aas sluppet fri og siktelsen ble henlagt. Den ulovlige jakten Aas var siktet for viste seg å være en lovlig lisensjakt.

Nå vil den profilerte jegeren ha 100 000 kroner i erstatning. I tillegg krever han 7890 kroner for innleid ekstrahjelp i butikken der han er daglig leder.

– Han drevet lovlig jakt for staten, og når politiet ikke har undersøkt dette på forhånd er dette å se på som et uberettiget og alvorlig inngrep i hans frihet, mener Løken.

– Et overtramp

Jegeren fra Stor-Elvdal har utført utallige oppdrag for det offentlige og da NRK snakket med ham i april var han opprørt over måten han hadde blitt behandlet på. Allerede da vurderte han erstatningskrav mot politiet.

– Jeg føler meg veldig mistenkeliggjort og krenket. Det er et overtramp. Jeg skjønner ikke at slikt kan skje, sa Ås.

Førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim har tidligere forklart at de gjorde det de kunne for å avdekke alle forhold under etterforskningen.

– Slik det så ut virket dette som en ulovlig jakt. Vi gjorde det vi kunne gjøre på forhånd, og når det viser det seg at det var en lovlig felling, så blir saken henlagt, sa Istad.

Tarjei Istad

Førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrims miljøkrim-avdeling bekrefter at de har gitt Ås medhold i erstatningskravet, som nå er videresendt til behandling i statens sivilrettsforvaltning.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Innrømmer feil

Økokrim har behandlet erstatningskravet fra Ås, som de mottok før sommeren. Det er nå videresendt til statens sivilrettsforhandling.

– Etter vår mening har han krav på oppreisning. Vi har ikke tatt stilling til beløp. Saken er nå videresendt til sivilrettsforvaltningen, og vil bli behandlet der, sier Istad.

– Ligger det en innrømmelse av feil i dette?

– Vi gjorde det vi kunne for å finne ut av denne saken mens den stod på. Vi fikk ikke klarhet i den før i etterkant. Når ting ble som de ble, skulle vi gjerne vært denne saken foruten, det er klart, avslutter Istad.

Flere saker fra Innlandet