NRK Meny
Normal

Fikk ikke kloa i arven

Storbonden sendte sin eneste datter og barna hennes til Amerika med enveisbillett. Svigersønnen skulle ikke få slå kloa i arven.

Slektningene til Ole A. Gjeldt på Fugleseng gård.
Foto: Bjørn Anders Sørli

 

Nå har den spennende livshistorien til storbonden Ole A. Gjeldt fra Ringsaker blitt teater. Premieren er mandag kveld og der er søskenparet Joan Aspen Nelson og Michael Roy Aspen tilstede.

 

Storbonde Ole A. Gjeldt
Foto: Bjørn Anders Sørli, NRK

 

Søskenparet visste ingenting om den dramatiske slektshistorien før de ble invitert til Norge og Ringsaker.

Ble kvitt svigersønnen

Storbonde Ole A. Gjeldt ville ikke at svigersønnen skulle få slå kloa i gården og arven. Han ville ikke at han skulle ødlsle bort det han hadde bygget opp. Og for å unngå det, gikk han drastisk til verks. Han sendte sin eneste datter, hennes barn (altså sine eneste barnebarn) og svigersønnen til Amerika med enveisbillett. 

- I sin kamp for å oppnå respekt og aktelse, mister han sin menneskelighet, skriver regissør Asle Berteig om storbonden. 

Spesielle betingelser

Etter å ha sendt bort sine egne etterkommere, ble det Ringsaker kommune som fikk arven. Den var på 307.000 kroner og året var 1889. Med andre ord en utrolig stor pengesum på den tiden.

Som betingelse for å få arven, måtte Ringsaker kommune forplikte seg til å minnes storbonden en gang i året, i all framtid.

- Den dag i dag, en gang i året, så minnes vi Ole A. Gjeldt med et minutts stillhet i kommuenstyresalen, sier regissør og kommunestyremedlem, Asle Berteig.

Tipp tipp oldefar

I dag er Fugleseng gård legatgård på Rudshøgda i Ringsaker. Slektningene Michael Roy Aspen og Joan Aspen Nelson visste svært lite om historien som knytter dem til Norge. Og de er ikke sikre på om de liker det de har fått høre om forfaderen sin.

- Når det er tetater, så må det dramatiseres og overdrives. Jeg foretrekker å la tvilen komme min tipp-tipp-oldefar til gode, sier Michael Roy Aspen, med et smil.

Fra 10-åring til død

I teaterstykket møter tilskuerne først storbonden Ole A. Gjeldt som 10 år gammel gutt, med en omsorgsfull mor og en streng far. Så blir han ungdom og arver gården Fugleseng. Han har gått en hard skole hos faren og utviklet et hardt sinn. Så tar stykket for seg Gjeldt som voksen, i det han sender bort familien sin. Til sist ses han som døende i 1889, da han for siste gang vil ut å se på gården.

 

Slektningene til Ole A. Gjeldt er tilstede på premieren
Foto: Bjørn Anders Sørli, NRK

 

Dramatisk og utrolig

Hele teaterstykket spilles på tunet foran hovedhuset på Fugleseng gård i Ringsaker. Den spesielle livshistorien inneholder både dramatikk, nerve og spennende personskildringer, men også glede og lykke. Hovedtesen som regissør Asle Berteig ønsker å holde fram, er likevel en alvorlig karakter.