Arrangerer fakkeltog mot rus en uke etter at sønnen døde av overdose

Cato Heiberg på Kongsvinger fikk den verst tenkelige beskjeden sist onsdag. Sønnen Henrik var død etter en overdose. I kveld arrangerer han fakkeltog mot rus, sammen med sønnens tvillingbror Morten.

Cato Heiberg

Bare en uke etter at han fikk den beskjeden om sønnens død fortsetter Cato Heiberg kampen mot rus.

Foto: NRK/Brennpunkt

Morten og Henrik Famm Heiberg

Brødrene Morten og Henrik Famm Heiberg

Foto: Frode Meskau / NRK

– Det er først og fremst tvillingbroren til Henrik som ønsker å hedre broren sin. Han ønsket en minnemarkering og da fant vi ut at vi ville arrangere et fakkeltog for å sette fokus på rusproblematikken, forklarer Cato Heiberg.

I fjor sto familien fram i Brennpunkt på NRK og var åpne om rusproblemene. Tvillingene fikk hjelp og det meste så ut til å gå bra. Sist onsdag kom tilbakeslaget, Henrik døde etter overdose, bare 21 år gammel.

For tungt å snakke om

Hvordan det var å få en slik beskjed er det for tungt for Cato Heiberg å snakke om:

– Nei, det er litt tidlig nå. Vi prøver å bearbeide sorgen og jeg orker ikke, sier han.

Men engasjementet mot rus har om mulig blitt enda sterkere.

Det er ikke noen lek, det står mellom liv og død. Det er snakk om en bussbillett inn til Oslo, 200 kroner og så er livet over

Cato Heiberg

– Det som skjedde med Henrik var det verste som kunne skje og jeg håper ungdommen ser alvoret i det. Nå håper jeg at ungdommen som sliter også gjør sitt ytterste for å komme ut av dette.

Dermed kom ideen om å hedre Henrik med et fakkeltog mot rus og ideen får støtte fra mange hold.

Får mye støtte

– Det er bra å få satt fokus på rus. Vi syntes dette er et så viktig tema, at det vil nok bli en del herfra som vil bli med på fakkeltoget, sier politistasjonssjef Bjørn Berntsen.

Også ordfører i Kongsvinger Øystein Østgaard er positiv og oppfordrer alle andre politikere til å stille på markeringen.

– Da forrige ordfører satt ved roret skjedde det ingenting og jeg ser på det som veldig viktig at Hanstad tar tak i dette og ikke feier det under teppet, sier Heiberg.

Han mener det er viktig å arbeide med forebygging. Han mener det er mye lettere å si nei første gang og aldri begynne, enn det er å komme ut av det etter at en har begynt.

For Heiberg er håpet at fakkeltoget og det som skjedde med Henrik kan åpne øynene på flere:

– Ja, jeg håper både ungdommen og foreldrene får opp øyene. Og det er viktig at de som sliter ikke blir sett på som tapere. Det er ikke alle som passer innenfor et A4-system. Vi er alle bra nok og det er ingen som er noe bedre enn andre uansett, sier han.

Morten og Henrik Famm Heiberg

Morten Famm Heiberg (til venstre) har tatt initiativet til å hedre sin avdøde tvillingbror Henrik Famm Heiberg med fakkeltog og minnemarkering i kveld.

Foto: Frode Meskau / NRK