NRK Meny
Normal

Gir bort motorsykkel til TV-aksjonen

– Det er et klenodium, men jeg har 14 stykker og får ikke brukt alle, sier Arne Refstad. Derfor gir han bort crossykkelen fra 1952 til TV-aksjonen.

DENNE KAN DU BY PÅ: Arne Refstads JAP
Foto: privat

Speedwaysykkelen er av typen JAP, har nyoverhalt motor, fornikla ramme og nytt sete.

– Den er i topp stand, sier Arne Refstad fra Snertingdal.

Arne Refstad er aktiv pensjonist og mangeårig speedwaykjører. Faktisk begynte han å kjøre sykkel på bane allerede i 1957.

– Viktig å tenke på andre

GIR BORT SYKKELEN: Speedwayentusiast Arne Refstad

GIR BORT SYKKELEN: Speedwayentusiast Arne Refstad

Foto: privat
Arne Refstad i speedwaydressen

ALDRI FOR GAMMEL FOR SPEEDWAY: Arne Refstad (74)

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Vi har det så bra, både kona og jeg. Vi har bra økonomi og god helse, men vi får jo ikke brukt alt vi har. Derfor er det fint å gi bort denne sykkelen til et godt formål, sier motorentusiasten.

Refstad blir ivrig når han forteller om JAP:

– Du blir lang i arma når du gir på med denne sykkelen.

Arne Refstad, speedwayentusiast

– Den representerer selve grunnlaget for rundbanesporten. Motorene de konstruerte har vært i bruk fra før krigen og helt fram til i dag. Og lyden er helt spesiell, forteller han. JAP har nemlig strake eksosrør.

– Strake rør og ingen potte betyr spesiell lyd, sier Refstad.

Motoren er på 500 m³, er ensylindra og 4-takter. Den har stort svinghjul, og det drar godt. Og hvis du tok for gitt at den går på bensin, så hør her:

Sykkelen vil ha sprit. Den starter bare hvis det er metanol på tanken. 96 prosent og litt olje, er det som skal til. Da kan en kose seg med godlyd og akselerasjon.

– Du blir lang i arma når du gir på, ler Refstad og legger til: Den som kjøper den får et flott utstillingsobjekt.

Snertingdøl Refstad tror han kunne fått mellom 50 og 70 000 for sykkelen hvis han hadde solgt den i Norge. I utlandet tror han prisen kunne gått opp i 150 000. Nå håper han TV-aksjonen kan innkassere et beløp på godt over 100 000.

Refstad er en mann med stort hjerte

Video Fylkesaksjonsleder i Oppland Wiggo Slåttsveen

KLAR FOR AKSJON: Innsamlingsleder Wiggo Slåttsveen.

Foto: Nyhetsspiller

– Gava fra Refstad er fantastisk, sier Wiggo Slåttsveen. Han er innsamlingsleder i Oppland og mener Arne Refstad er en mann med stort hjerte. Dette er en kjempegave for innsamlingsaksjonen, mener Slåttsveen.

Innsamlingslederen i Oppland mener han har det meste på stell før søndagens aksjon. Det mangler noen bøssebærere i Lillehammer og Lunner, og hvis noen vil gå er det bare å si fra, opplyser han. Telefonnummeret 02025.

Vann engasjerer folket

Slåttsveen mener folk er opptatt av vann. Spesielt gjelder det barn og eldre.

– Barn er engasjert fordi de opplever det som svært urettferdig at jevnaldrende skal gå flere timer hver dag for å hente vann i stedet for at de er på skolen. De som er litt eldre har kanskje båret vann selv, sier Wiggo Slåttsveen.

Han oppfordrer folk til å ta godt imot bøssebærerne på søndag, og ha kontanter klare. Dessuten utfordrer han bedriftene i Oppland til å forsøke å ta igjen Hedmark. Så langt leder nemlig hedmarkingene klart på giverstafett.no.

Se også:

Arne Refstad og de andre veterankjørerne gir jernet på Lunner Speedwaybane.