NRK Meny
Normal

Arbeidsledige Tom og Cathrine jubler over flyktningestrømmen

TINGNES (NRK): Strømmen av flyktninger gjør at arbeidsledigheten går ned. Logistikkarbeider Tom Synstad og Cathrine Hagen er av dem som har fått jobb.

Tom Synstad og Cathrine Hagen

GLADE: Tom og Cathrine er glade for å være i jobb igjen etter lang tid utenfor arbeidslivet.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Jeg stortrives, sier Tom Synstad, som har fått jobb som logistikkansvarlig på Grande asylmottak på Tingnes i Ringsaker.

Han har vært arbeidsledig i to og et halvt år, men fikk endelig sjansen til å komme i jobb igjen da det ble opprettet asylmottak i kommunen han bor i.

– Her er det flott arbeidsmiljø, og jeg trives med å jobbe med dem som bor her, sier Synstad.

Flere hundre nye arbeidsplasser

Migrantstrømmen gir flere hundre nye arbeidsplasser i Innlandet. Bare i disse to fylkene er det nå 24 nystartede asylmottak, og med dem følger det arbeidsplasser.

– Vi ser at det er en ganske sterk oppblomstring av arbeidsplasser, det er nok snakk om flere hundre, bare i Innlandet, sier Bjørn Lien, direktør i NAV Akershus og Hedmark, som bekrefter at det har bidratt til å få ned ledigheten.

De som arbeider på asylmottak ser heller ikke ut til å miste arbeidet med det første. UDI anslår at det kommer rundt 100.000 mennesker til Norge neste år.

– Jeg tror at alt som skjer i Norge nå med flyktninger, vil gi en mulighet for mange som står utenfor arbeidslivet, til å få seg jobb, sier Lien.

Grande asylmottak

FLYKTNINGER: Grande mottak har 135 plasser.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Trodde løpet var kjørt

Tom Synstad trodde at løpet var kjørt for at han skulle komme i jobb igjen.

– Det gjorde at jeg kom langt ned, mentalt sett, i forhold til å skulle jobbe, og jeg hadde ikke tro på at jeg skulle bidra med noe i arbeidslivet igjen.

Det samme gjelder for hans kollega Cathrine Hagen, som har vært hjemmeværende husmor.

– Det betydde alt. Fra å gå hjemme, til å føle at man er betydningsfull og at man bidrar, det har betydd alt, smiler hun.

Strømmen av flyktninger gjør at arbeidsledigheten går ned. Logistikkarbeider Tom Synstad og Cathrine Hagen er av dem som har fått jobb.

VIDEO: Se Østnytt-reportasjen om Tom og Cathrine her!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mor og far feirer OL-gull

  Det ble gull i laghopp i PyeongChang i dag. Lillehammer gutten Robert Johansson var ankermann på det norske gullaget. Hjemme hos mor Helga og far Gorm Johansson på Vingnes i Lillehammer var det vill jubel.

  Gorm og Helga Johansson
  Foto: ALEXANDER NORDBY / NRK
 • Skyldig i forsettlig drap


  I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

  Tostrup Bråten, åsted
  Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
 • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

  Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.