Hopp til innhold

- Skjønner ikke nordmenn som heller vil gå på NAV

Arbeidsinnvandring fører til at nordmenn med nedsatt arbeidsevne får stadig større problemer med å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

Anne Schön

Anne Schön jobber i resepsjonen til Vinger Hotell i Kongsvinger.

Foto: Vera Wold / NRK

Brunøyd og med et bredt smil står tysk/svenske Anne Schön i svart uniform og hvit skjorte i resepsjonen på Vinger Hotell i Kongsvinger. Schön forstår ikke nordmenn som foretrekker NAV framfor å jobbe.

– Jeg synes det er forferdelig og kan ikke forstå det. For selvfølelsen er det viktig å komme seg ut i arbeidslivet, møte folk og tjene sine egne penger, sier Anne Schön.

Hun mener mange svensker tar jobber som nordmenn ikke vil ha fordi de er dårlige betalt.

– Jeg har pratet med mange unge nordmenn som sier at det ikke spiller noen rolle for dem fordi det er godt betalt å være arbeidsledig i Norge.

– Tøff konkurranse fra arbeidsinnvandrere

Erik Nilssen

Erik Nilssen, adm. direktør i Eskoleia.

Foto: Vera Wold / NRK

Arbeidsmarkedsbedriften Eskoleia hjalp i fjor over 500 personer med ulike tiltak. Direktør Erik Nilssen vet at over 68 000 i landet står utenfor tiltaksplass eller individuell plan. Bare i Hedmark har hver 12. innbygger nedsatt arbeidsevne. Spesielt i grensestrøken står svenskene i kø for å få seg jobb.

– Vi ser at de som har falt utenfor arbeidslivet har en tøff konkurranse for å komme tilbake til yrkeslivet når arbeidsinnvandringen er høy. Topp motiverte innvandrere vil lettere få jobb enn de som trenger bistand, sier Nilssen.

Han sier han skjønner at arbeidslivet velger de beste kandidatene, men samfunnsmessig er det viktig at det også satses på flere tiltaksplasser. – Det er viktig for samfunnet å få de som har falt uten for arbeidslivet tilbake i jobb.

– Har en annen holdning

Direktør Arnt Mikalsen leder både Vinger Hotell og det nye festningshotellet Königsvinter i Kongsvinger. Mikalsen har ansatt mange svensker og andre nasjonaliteter ved de to hotellene og sier han ser forskjeller i holdningen hos norske og utenlandske arbeidstakere.

– De såkalte nye norske har en mer ydmyk holdning til servicefaget. De er stolte av å yte service og flinke til å se gjestene. Mange nordmenn er også flinke, men de har en litt annen holdning enn de som for eksempel kommer fra Sverige.

Flere saker fra Innlandet