NRK Meny
Normal

Aramis sporer opp hunder på rømmen

Sporhunden Aramis fra Gaupen har gjort det til sin spesialitet å spore opp hunder på rømmen. Hittil har han hjulpet 18 hunder trygt hjem.

Aramis og Stein Kristensen

Sporhunden Aramis, sammen med eier Stein Karstensen, har funnet igjen 18 hunder på rømmen. Nå blir Aramis kåret til dyrehelt.

Foto: Gunn Kristin Lundstein

For to år siden oppdaget Stein Karstensen i Gaupen i Ringsaker at den fire år gamle briarden hans, Aramis, var et kjempetalent på å følge spor. Siden den gang har duoen rykket ut stadig oftere for å hjelpe fortvilte hundeeiere til å finne igjen savnede kjæledyr.

Aramis kåres til dyrehelt

– Aramis er helt uvurderlig i arbeidet med å søke etter hunder som har forsvunnet. Etter få dager på rømmen slår instiktene ofte inn, og hundene blir veldig sky. Aramis søker etter spor samtidig som han gir hundene trygghet, slik at de ikke stikker av igjen, sier matfar og hundefører Stein Karstensen.

Det er Agria Dyreforsikring som skriver om helteduoen på sine nettsider. De har nå satt i gang en kåring av dyrehelter, og Aramis er en av dem som nå skal hedres. Det skjer med premieutdeling neste uke.
Samtidig skal Aramis gjenforenes med hunden Ester som han reddet etter å ha vært savnet i seks dager i januar.

Sporing på fulltid

Matfar Stein jobber egentlig som snekker, og sammen med samboeren driver han også med kylling. Men etter som oppdragene har strømmet på har det blitt smått med tid til snekring, og ofte må han leie inn avløser.

– Til tider er det sporing nærmest på fulltid, forteller han til NRK.

Hittil har han hatt oppdrag på Sørlandet, Vestlandet og helt opp til Møre. Hunder på rømmen kan dra langt, og med løshunder og dårlig vær som kan ødelegge spor, kan enkelte søk ta dagesvis. Et søk i Oppland gikk de fra sju om morgenen til elleve om kvelden i fem dager.

Fant hund etter 1 1/2 måned

– Til å begynne med var dette helt frivillig. Men nå tar det så mye tid at jeg har vært nødt til å begynne å ta litt betalt, sier Stein Karstensen.

I morgen (søndag 2. mars) tar han med Aramis til Halden for å søke etter en hund som har vært borte i fem måneder. Da kan det bli svært vanskelig å finne spor.

– Vi fant igjen en hund som hadde vært borte i en og en halv måned. Det er det lengste hittil, forteller han.

Verd innsatsen

– Til tross for at arbeidet kan være både fysisk og psykisk utmattende, blir alt verdt det når vi får være med på å gjenforene dyrene med eierne sine. Jeg og Aramis har opplevd mye sammen, noe som bare har gjort båndet oss i mellom sterkere, sier Karstensen.

Duoen har også opplevd å finne igjen hundene døde.

– Men heldigvis bare tre ganger. Den ene var overkjørt av toget. En annen hund vi fant, hadde fått blodpropp, og kunne verken bjeffe eller røre seg.

Vil berømme dyrenes innsats

– Med Norges dyrehelter ønsker vi å berømme dyrenes innsats i samfunnet. Aramis er et godt eksempel på hvordan dyr gir oss trygghet og omsorg i hverdagen, og daglig utgjør en forskjell både for mennesker og andre dyr, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Foruten å kunne smykke seg med tittelen Norges dyrehelt får Aramis og Stein 5000 kroner fra Agria som de kan gi til et veldedig formål til glede for dyr og dyrevenner. Premiesummen sier Stein skal gå til letegruppen ”Med hjerte for hunder på rømmen”.

– Vi i Agria ønsker å gi flere dyr og mennesker den hjelpen de trenger, og det gleder oss at Aramis og Stein vil støtte gruppen i arbeidet de gjør for dyr og dyrevenner, sier Geelmuyden.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Fengslet i fire uker

    Mannen og kvinnen som er siktet for ha hensatt en person i hjelpeløs tilstand, etter at en kvinne ble funnet død i Kongsvinger tirdag, er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Kjennelsen falt i Glåmdal tingrett i ettermiddag.

  • Fikk overrakt 66 000 kroner

    Maren Lundby fikk i dag 66 000 kroner under en tilstelning på Bøverbru skole i Vestre Toten, melder Oppland Arbeiderblad. Under OL valgte hun en dyrere flybillett for å være så opplagt som mulig. Det ble derfor startet en innsamling for henne.

    Maren Lundby
    Foto: Ole Martin Sponberg / NRK