Ny bru på «dødsveien»

– Dette er en stor dag! Etter en lang kamp er Trygve Slagsvold Vedum glad for at «dødsveien» Riksvei 3 får en ny Åsta bru.

Ketil Solvik-Olsen åpner Åsta bru

Samferdselsminister, Ketil Solvik Olsen, åpnet den nye Åsta bru fredag formiddag. Til venstre er regionveisjef, Per Morten Lund.

Nye Åsta bru

Den nye Åsta bru ble åpnet på fredag. Nå håper både politikere og tungtransportsjåfører at ulykkene her vil bli færre.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

– Da jeg begynte å kjempe for bevilgninger til bedring av Åsta bru og Riksvei 3, var det nok mange som syntes jeg hadde litt store ambisjoner. Men nå har det endelig gått.

Det forteller leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum. I dag åpner den nye Åsta bru på Riksvei 3 i Åmot, og det er en stor dag for Slagsvold Vedum. Likevel legger han vekt på at det fortsatt må jobbes for å forbedre veien som etter mange ulykker har blitt kalt «dødsveien».

– På denne veien har det vært altfor mange store ulykker og altfor mange som har blitt skadd om som har omkommet. Så vi må ikke gi oss nå. Vi må fortsette å presse på slik at det kan bli bevilget mer penger til flere prosjekter på Riksvei 3.

Etter en ulykke ved Åsta bru

Det har vært flere ulykker ved den smale Åsta bru. Her etter en ulykke i oktober, 2011.

Foto: NRK

Har gruet seg til brua

Åsta bru har vært en stor flaskehals på den viktige transportåren Riksvei 3. Tore Velten fra Hernes er nestleder i forbundsstyret i Norges Lastebileier Forbund og mangeårig yrkessjåfør. Han forteller at mange sjåfører har gruet seg til å komme til brua.

– Den gamle brua har vært bare seks meter bred, og på vinterstid enda smalere. Og når bilene er 2,60 meter brede, pluss speil, så er det klart at det har skapt problemer.

Må forbedres enda mer

Velten er enig med Slagsvold Vedum at det er en jubeldag nå som den nye brua endelig kan tas i bruk.

– Ja, det er ingen tvil om at dette er en gledens dag. Første gang jeg var med på å snakke om å forbedre Åsta bru var i 1978. Så dette har jo tatt veldig lang tid. Siden den gang har det blitt enda mere tungtransport på veien, så det er veldig bra at den nå blir bedre.

Velten forteller at selv om det har vært mange ulykker ved Åsta bru, så er det nesten bare flaks at det ikke har vært flere. Og i likhet med Slagsvold Vedum håper han også at det ikke er stopp for bedring av Riksvei 3 nå.

– Jeg håper at folk ser hvor viktig denne veien er og at det blir bevilget mer penger til å forbedre den viktige transportåren mellom nord og sør.