NRK Meny
Normal

Ap: – Skolemat til alle, ikke bare de uten matpakke

Arbeiderpartiet mener Helsedirektoratets anbefaling til skolemat ikke går langt nok, de vil at alle barn skal få mat på skolen.

svensk skolelunsj

SVENSKELUNSJ: Eksempel på en svensk skolelunsj. Norske partier er sterkt uenige om det bør serveres mat på skolen også i Norge.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

I sin nye veiledning anbefaler Helsedirektoratet at barn som ikke har med seg mat hjemmefra, får et enkelt måltid på skolen. Veiledningen var på høring i vår, og vil bli lansert til høsten, blant annet gjennom ulike konferanser.

Tove Karoline Knutsen

MAT TIL ALLE: Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Tove Karoline Knutsen, sier partiet ønsker lik behandling av alle elever.

Foto: Stortinget

– Vi mener at alle elever skal få frukt, grønt og et godt skolemåltid i løpet av skoledagen. Så er det en diskusjon om hvorvidt alle elever skal få dette, ellerbare de elevene som ikke har med mat hjemmefra. Men vi mener at det er så mange positive sider ved skolemåltidet, både av ernæringsmessig og sosial karakter, at alle bør få ta del i det, sier Tove Karoline Knutsen, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Ap: Vil ha skolemat som universell løsning

Arbeiderpartiet har lenge ønsket skolemat til alle elever, og tidligere i vår ble det en stor intern diskusjon i partiet om man skulle kutte i barnetrygden for å finansiere gratis skolemat til alle.

Partiet gikk inn for en slik løsning, men minst ti partilag protesterte.

– Vi er veldig for skolemat, men ikke kutt i barnetrygden, sa stortingsrepresentant og leder for Sør-Trøndelag Ap, Eva Kristin Hansen, til NRK i april.

Enden på visa ble dette vedtaket, vedtatt på Ap's landsmøte:

«En skolematording som favner alle norske barn vil ha stor samfunnsmessig nytte. Mange skoler har innført dette allerede. Vi ser for oss et enkelt måltid – gjerne brødmat – som tilbys elevene i løpet av skoledagen, i skolens egen regi eller i samarbeid med andre. Det må være stor grad av frihet for kommunene og skolene til å innrette et tilbud om skolemat på en måte som passer den enkelte skole. Om det skal skje før skoledagen eller i løpet av skoledagen må også være opp til den enkelte skole eller skoleeier. Det kan være ulike behov, og forholdene kjennes best lokalt.»

Høyre: Vil vurdere veiledningen

Høyre har i flere år uttalt at de ikke ønsker statlig finansiert skolemat til alle elever, men de er åpne for at skoler som ønsker å tilby enkel mat kan følge anbefalingen fra Helsedirektoratet.

Kristin Vinje

VURDERER FORSLAGET: Høyre mener det er bra med mat til de som ikke har med matpakke kan få mat på skolen.

Foto: Høyre

– Det er viktig at alle barn har god ernæring, fordi det er en forutsetning for å lære. Derfor mener vi dette er et forslag vi kan vurdere, sier Kristin Vinje, leder av Høyres kunnskapsutvalg.

Hun sier at det hennes parti er imot, er en løsning hvor alle elever får skolemat.

– Grunnen til det er at det er en dyr løsning. Vi mener at det primært er foreldrenes ansvar å sende med elevene mat hjemmefra. Men, det er utfordrende med de elevene som ikke har med niste hjemmefra, og et slikt forslag kan vurderes opp mot dette, sier hun.

Ifølge Finansdepartementet vil det koste om lag 3,6 milliarder å sørge for skolemat til alle elever på alle skoletrinn.