Hopp til innhold

Mener Ap tok Øygards parti

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener Vågå kommune har sender signaler om at de stiller seg bak Øygard. Leder i Vågå Ap, Line Langøygard, sier de ikke er partiske i overgrepssaken.

Nina Braathen Hjortdal

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener Ap tok Øygards parti.

Foto: Alexander Nordby

– Mitt inntrykk er at partiet ikke har hatt lyst til å støtte eller hjelpe fornærmede, sier jentas bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal til VG.

Hun mener Ap kunne, og burde gjort mer for å støtte den unge AUF-jenta. Bistandsadvokaten sier til VG at hun sitter med inntrykk av at Ap sentralt er redd for partiets renommé.

– De forsøker å holde en lav profil, men de jobber nok hardt i det skjulte for å hjelpe ordføreren, og for å ha denne saken under kontroll, sier Braathen Hjortdal.


Tungt at han fikk sitte som ordfører

Det var for et år siden at saken mot Øygard startet, like etter han ble gjenvalgt til ordfører i Vågå. Han ble anmeldt av foreldrene til jenta, som han i flere år har hatt et nært forhold til.

Øygard 2

Rune Øygard fikk permisjon med full lønn fra sin ordførerstilling

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Ifølge tiltalen fant overgrepene sted i tidsrommet fra 20. oktober 2009 til torsdag 1. september 2011. Overgrepene skal ha funnet sted både hjemme hos Øygard, på hans hytter og på flere hoteller.

Øygard har hele tiden nektet skyld for overgrepene.

Bistandsadvokaten sier til VG at det har vært et tungt år for jenta, spesielt fordi Øygard har fått bli i stillingen som ordfører. Da det i vår ble tatt ut tiltale mot ham, fikk ordføreren permisjon med full lønn.

– Det ligger noen tydelige signaler i at Øygard ble værende i stillingen sin som ordfører. Disse signalene går videre til bygda, og det blir en ekstrabelastning for jenta. sier Braathen Hjortdal.

– Ikke intensjonen å sende slike signaler

Leder i Vågå Ap og kommunestyrerepresentant Live Langøygard, sier det ikke har vært hverken partiet eller kommunestyrets intensjon å sende signaler om at de stille seg bak Øygard.

– Hvis det har blitt oppfattet slik så synes jeg at det er trist, sier Langøygard til NRK.

Selv om Øygard i sin stilling som ordfører er folkevalgt, og dermed ikke ansatt i kommunen, sier Langøygard det allikevel var viktig for kommunestyret og behandle han som en hvilken som helst ansatt.

– I ordførervervet er man i tjeneste for kommunen 24 timer i døgnet. Derfor synes vi det var riktig å gi Øygard lønn så lenge saken pågår.

– kan du ar du forståelse for at jenta kan oppfatte dette som et signal om at kommunen støtter Øygard i denne saken?

– Ja, jeg kan se det på den siden. Men det har ikke vært vår intensjon, vi har vært opptatt av å være ryddige og følge lover og regler i denne saken, understreker Langøygard.

Flere saker fra Innlandet