Normal

Anne Mette hjelper skadde på Svalbard: – Det er dramatisk. Alle kjenner alle her

Fysioterapeut Anne Mette Nilsen Mørk og familien skulle egentlig reise fra Svalbard og hjem på juleferie i dag. Så kom beredskapstelefonen fra Longyearbyen sykehus.

Anne Mette Nilsen Mørk

KLATRET UT AV VINDUET: Anne Mette Nilsen Mørk og familien måtte klatre ut av vinduet i huset sitt i Longyearbyen i dag tidlig. Deretter måtte hun og mannen hjelpe til på sykehuset og med redningsaksjonen.

Foto: Privat

Anne Mette og familien bor i Longyearbyen, noen hundre meter fra Sukkertoppen.

– Denne dagen har utvikla seg til å bli ganske så dramatisk. Stormen hadde roet seg da vi våkna i dag, men vi måtte hoppe ut av vinduet for å komme ut av huset. Vi pakket for hjemreise til Lillehammer, men så kom beredskapstelefonen fra sykehuset, forteller Mørk.

Det var behov for helsebistand til de skadde og de pårørende etter snøskredet.

Det er tøft å se de skadde som kommer inn. Vi kjenner jo alle her.

Anne Mette Mørk

– Mannen min har gravd etter barn og voksne

Longyearbyen sykehus yter helsetjenester til befolkningen på Svalbard og kan sammenlignes med et større helsesenter, står det på Universitetssykehuset i Nord-Norges hjemmeside.

Alle som har hatt mulighet har derfor bidratt etter snøskredet i Longyearbyen . Mørk er fysioterapeut, men i dag har hun bidratt på alle måter ved sykehuset.

– Vi hjelper til med det vi kan her. Vi henter og finner utstyr, og passer på pasienter og pårørende. Det er tøft å se de skadde som kommer inn. Vi kjenner jo alle her, sier Mørk.

svalbard, ras

SNØSKRED: To barn ble alvorlig skadd etter snøskredet på Svalbard i dag. En person er bekreftet omkommet.

Foto: Tipser / NTB scanpix

Mannen hennes har vært med på å grave etter barn og voksne under snøen etter at skredet gikk.

– Det er veldig spesielt å grave etter barn, sier Mørk.

– Vi gir hverandre klemmer

En person er omkommet og to barn er alvorlig skadet etter snøskredet. Ytterligere fire personer har lettere skader. Ingen personer er nå savnet etter skredet.

– Det er klart det er tøft. Vi er litt skjelvne her og gir hverandre gode klemmer, sier Mørk.

Nå venter de på bistand fra sykehuset i Tromsø.

– Om alt går etter planen får vi trolig reise hjem til Lillehammer i kveld. Vi låner ut huset vårt til de som skulle trenge det. Slik er samfunnet her. Vi hjelper hverandre, sier Mørk.