NRK Meny
Normal

Anmelder Solheim

Romedal og Stange sau- og geitavlslag har anmeldt Miljøvernministeren til politiet.

Erik Solheim
Foto: Czarek Sokolowski / AP

Romedal og Stange sau- og geiteavlslag har anmeldt miljøvernminister Erik Solheim for brudd på norsk lov, og for ikke å følge Stortings-vedtaket om rovdyrsoner. Anmeldelsen ble levert Hedmark politidistrikt mandag.

I strid med rovdyrforliket

Ifølge rovdyrforliket skal det ikke være ulv vest for Glomma, men i sommer har det vært ulv både i Stange og Løten.

Leder i beitelaget, Kai Teppen, sier bakgrunnen for anmeldelsen er at det ikke blir gitt fellingstilllatelse av den finsk-russiske ulvetispa fordi den har særlig genetisk verdi.

- En slik praktisering av rovdyrpolitikken er i strid med rovviltforliket som Stortinget vedtok i 2004, mener Teppen.

Bonde-reaksjoner

Også bøndenes organisasjoner i Hedmark reagerer sterkt på at det stadig kommer nye begrunnelser fra forvaltningen på hvorfor rovdyr som gjør stor skade utenfor ulvesonen, ikke tas ut.

Ulvetispa som har drept 30 sauer i Stange, kan ikke felles fordi den er genetisk viktig for bestanden. Ulveflokken i Osdalen kan ikke tas ut fordi bestandsmålet ikke er nådd.

Bøndene mener dette undergraver tilliten til den vedtatte rovdyrpolitikken.


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Niendeplass for Johansson

    Hopperen Robert Johansson fra Søre Ål endte på niendeplass under dagens verdenscuprenn i Engelberg. Johansson lå på andreplass etter første omgang etter et sterkt hopp, men klarte ikke helt å følge opp i den andre omgangen.

    Robert Johansson
    Foto: Ole Martin Sponberg / NRK
  • Langt hopp av Lundby

    Maren Lundby fra Kolbukameratene er i storform. Under første omgang av laghoppingen fra Hinterzarten hoppet Lundby 109 meter, lengst av samtlige hoppere. Det norske laget ligger på sjuendeplass etter første omgang. Japan leder foran Tyskland.