NRK Meny
Normal

Anmelder Økokrim for innbrudd

Økokrim blir anmeldt for innbrudd i ulvesaken der 11 personer i Hedmark ble siktet for ulovlig ulvejakt. Jan Terje Ås fra Trysil mener at politiet brøt seg inn i campignvogna hans.

Anmelder Økokrim

Jan Terje Ås anmelder Økokrim

Foto: Arne Trolldalen / NRK

Vogna tilhører broren til Ås som er en av de siktede i saken. Det var den 8. april at det ble kjent at 12 menn fra Hedmark ble pågrepet og siktet for ulovlig ulvejakt i en storstilt politiaksjon der over 70 politifolk deltok.

Les: Tolv personer pågrepet for ulovlig ulvejakt

Underveis har politiet frafalt siktelsen på en av mennene. To har erkjent deler av siktelsen. Ingen har erkjent å ha drevet ulovlig, organisert jakt.

Det har underveis kommet fram at politiet blant annet har brukt kommunikasjonskontroll i etterforskninga, blant annet telefonavlytting.

Dette har forsvarere stilt seg kritiske til.

Skulle anmelde innbrudd

Og nå får Økokrim en anmeldelse på nakken.

– Jeg betegner det som hærverk og innbrudd. Det sier Jan Terje Ås fra Trysil som er bror til en av de siktede i saken, etter at politiet tok seg inn i en campignvogn som står på hans eiendom. Broren står som eier av campingvogna. Det var TV 2 som omtalte saken først.

Ås fikk først vite at det var politiet som sto bak, da han gikk på lensmannskontoret i Trysil for å anmelde et innbrudd i campignvogna.

– Jeg hadde ikke fått beskjed om at det hadde vært noe der, så jeg måtte anta at det var et innbrudd og hærverk, så jeg ble veldig overrasket da jeg kom på lensmannskontoret, sier Ås.

Reagerer sterkt

Ås reagerer sterkt på politiets framgangsmåte, og at han ikke ble informert om at politiet hadde vært på eiendommen hans.

– Jeg blir rystet over hvordan de behandler folk. Det kan ikke være noe stort problem for de å varsle om at de har vært på en eiendom. Jo mer jeg, tenker på det, jo mer provosert blir jeg. I gitte tilfeller at politiet har skjult sine spor, så har du ingen garanti for at de ikke har vært på eiendommen din, sier Ås.

Vil ikke kommentere

Henning Klauseie

Politiadvokat Henning Klauyseie bekrefter at politiet brøt opp campingvogna.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim vil ikke kommentere saken som nå skal etterforskes av spesialenheten for politisaker.

Politiadvokat Henning Klauseie i Hedmark politidistrikt bekrefter at politiet var på eiendommen da ulvesaken ble kjent den 8.april.

– Politiet foretok denne ransakinga etter beslutning fra retten og undersøkelsene vi gjorde var i en av de siktedes campingvogn. Vi mener derfor dette var i samsvar med rettens beslutning, sier Klauseie.

– Politiet hadde tilbud om nøkkel

Han sier at politiet ikke hadde tilgang på nøkkel, så låsen og døra på campingvogna ble åpnet på den "enkleste" måten, med minst mulig skade.

– Dette er rett og slett feil, sier Ås.

Han sier at politiet fikk beskjed under pågripelsen om hvor campingvogna befant seg og hvor de kunne hente nøkkel, og at det derfor var helt unødvendig å bryte opp døra.

Politiet har sagt at de vil dekke skadene.