NRK Meny
Normal

Anklages for juks

I et internt notat anklages taperforeninga for både juks og ublu pengekrav overfor tapere som har fått erstatning.

Ola Ødegaard
Foto: Arkivfoto / Scanpix

Notatet bygger på en forskningsrapport fra universitetet i Bergen.

Styreleder i taperforeningen, Arne Mellerud, ser på kritikken som ondsinna sladder.

Han sier foreningen har vært i departementet og gjort greie for påstandene.

 

Billighetserstatning ei pengemaskin

Det interne notatet i direktoratet lister opp flere kritiske forhold ved arbeidet i taperforeninga.

Det handler blant annet om juks med tallet på henvendelser, feilinformasjon og press mot tapere som har fått erstatning for å få en andel av beløpet.

Billighetserstatning er blitt ei pengemaskin for taperforeningen sier notatet som legger hovedfagsoppgaven til Sølvi Marie Risøy til grunn for kritikken.

Sju år gammel oppgave

- Jeg går ikke god for alle de mest kritiske måtene man har brukt min rapport på, sier Risøy.

Hovedfagsoppgaven er 7 år gammel. Risøy mener det er øynene som ser som bestemmer hvordan forskningen blir tolka.

- Hovedfagsoppgaven min følger organisasjonen fra 1993 til 1999. Det er klart at det finnes mange ting der som kan gi bakgrunn for å sette kritisk søkelys på organisasjonen hvis det er det en er ute etter, sier Risøy.

Provosert over påstandene

Kritikken fra direktoratet har vært kjent for taperforeningen siden i vår. Allerede i april var generalsekretæren i møte med departementet. Etter møtet foreslo foreningen sjøl å kutte avgifter og gebyrer.

Påstander om at foreningen tok en andel av billighetserstatning som honorar ble tilbakevist forteller styreleder i taperforeningen, Arne Mellerud.

Mellerud er provosert over det som nå kommer fram.

- Det er vanskelig å tilbakevise påstander som kommer ut i det offentlige. Det vi vet er at det er uriktig det som er fremsatt, sier Mellerud.

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Snøras på Tronfjell og Dombås

  Både ved Tronfjell i Alvdal og ved Grønseterhøe i Dombås er det meldt om snøskred i kveld. Skredet ved Tronfjell er sjekket ut av Røde Kors og politi, luftambulansen har søkt over området i Dombås. Det er ikke spor av folk i eller ved skredet noen av stedene, melder politiet.

 • Kronprinsen besøkte Budor

  Kronprins Haakon besøkte Røde Kors sin hytte på Budor i Løten i dag. Her fikk han blant annet vite hvor mange som rykker ut for å hjelpe påsketuristene. –Jobben hjelpekorpsene gjør for at vi andre kan ferdes trygt i fjellet er veldig viktig, sa kronprinsen.

  Kronprins Haakon besøker Røde Kors på Budor
  Foto: Frode Meskau / NRK
 • Skulle til Bergen med et flyttelass

  Sjåføren av en lettbil blir anmeldt etter at vegvesenet avdekket at tilhengeren hadde en defekt ramme (bildet). Kontrollen foregikk på Kalplassen i Nord-Aurdal. Bilen skulle helt til Bergen med et flyttelass, og ble avskiltet.

  Lettbil-tilhenger, defekt ramme
  Foto: Statens vegvesen