NRK Meny
Normal

Ankesak etter drapet på Egil Tostrup Bråten: Far håper på samme dom som sist

Steinar Bråten, far til Egil Tostrup Bråten som ble knivstukket og drept i 2002, håper drapsmannen får samme straff i lagmannsretten som i tingretten. Det tok 14 år å oppklare drapet.

Steinar Bråten

VIL FØLGE RETTSSAKEN: Steinar Bråten, far til Egil Tostrup Bråten, sier han vil følge ankesaken i Borgarting lagmannsrett så mye han orker.

Foto: Jorun Vang / NRK

I fjor ble en 33 år gammel mann dømt til 10 og et halvt års fengsel for forsettlig drap på 23 år gamle Egil Tostrup Bråten fra Våler. Den dømte drapsmannen har anket saken til lagmannsretten da han kun innrømmer uaktsomt drap.

Vil være til stede

I dag starter behandlingen i Borgarting lagmannsrett. Egils far, Steinar Bråten, sier til NRK at han skal være til stede under rettssaken, slik han også var da saken var oppe i tingretten.

– Jeg orker nok ikke å være til stede alle dagene, sånn som sist. Jeg er jo tross alt nesten 83 år. Men jeg har som mål å være delvis til stede.

Knivdrept i 2002

Egil Tostrup Bråten fra Våler ble knivstukket og drept like ved sin leilighet i Nordal Bruuns gate i Oslo rett etter midnatt 19. november 2002. Politiet la ned mye tid og krefter i etterforskningen, og fikk et endelig gjennombrudd i saken i november 2016. DNA-spor på en knivslire funnet på åstedet førte til at en 33 år gammel mann ble pågrepet og senere siktet.

I Oslo tingrett ble mannen dømt for forsettlig drap og fikk 10 og et halvt års fengsel. Den dømte har selv bare erkjent uaktsomt drap, og har derfor anket dommen til lagmannsretten.

Mener dommen er riktig

Steinar Bråten sier han vil akseptere den endelige dommen, uansett. Men han synes det vil være merkelig dersom Borgarting lagmannsrett skulle ende opp med en dom for uaktsomt drap, med en mulighet for flere år mildere straff.

– At det kan være uaktsomt når kniven går gjennom ytterjakken hans, som var en slags allværsjakke, en bomullsgenser og en undertrøye, og seks og en halv centimeter inn i brystregionen og treffer hjertet ... Da virker det ganske aktsomt, ja. Det er ikke bare et rift, sier Bråten.

Håper på lik dom

NRK har vært i kontakt med forsvareren til den drapsdømte, Øystein Storrvik, men han ønsker ikke å kommentere saken før mandag. Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen vil heller ikke gi noen kommentarer før rettssaken er i gang.

Steinar Bråten har tro på at Borgarting lagmannsrett vil komme fram til en rettferdig dom, og aller helst en dom som tilsvarer den fra Oslo tingrett på 10 og et halvt års fengsel:

– Faller det ned på det samme, er det greit. Blir det ett år mer, så er det for så vidt greit. Men blir det betydelig mindre, så er det greit, men overraskende. Jeg må godta det uansett. Domstoler er domstoler. Man vet ikke hva en dyktig forsvarer kan få til, sier Steinar Bråten.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Skyldig i forsettlig drap


    I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

    Tostrup Bråten, åsted
    Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
  • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

    Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.