NRK Meny
Normal

Nekter for å ha tent på åtte ganger

Mannen som er tiltalt for åtte brannstiftelser i Kongsvinger i 2014, erklærte seg ikke skyldig da ankesaken mot ham startet i dag.

Tiltalebenken i Eidsivating Lagmannsrett i Eidsvoll

ANKESAK: Mannen som er tiltalt for flere brannstiftelser i Kongsvinger i 2014, satt på denne tiltalebenken i Eidsivating lagmannsrett og forklarte seg i dag.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Jeg er utsatt for et komplott, sa den 69-årige mannen i retten mandag og holder deremd fast på sin tidligere forklaring i tingretten.

Mannen ble i Glåmdal tingrett i fjor høst dømt til 12 års forvaring for åtte brannstiftelser, tre av dem etter mordbrannparagrafen. Mannen har hele tiden hevdet han er uskyldig og anket derfor saken til lagmannsretten.

I dag forklarte han seg i Eidsivating lagmannsrett i Eidsvoll.

Utelukker ikke mafia

– Jeg er utsatt for et komplott. Det var naboer som ønsket meg bort fra Kongsvinger, sa 69-åringen i retten i dag.

Det var i desember 2014 at politiet i Kongsvinger pågrep mannen, og knyttet ham til gjentatte brannstiftelser i nærheten av et boligkompleks i Amundvegen i Kongsvinger. Der leide han en leilighet i en periode. I løpet av ni måneder brant det til sammen åtte ganger i området.

69-åringen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet.

I retten mandag sa mannen at årsakene til at han ikke var ønsket i nabolaget blant annet skal ha vært fordi det var en kjent sak at han "satt godt i det", og at det var mange i nabolaget som ikke likte det. Han mener også at en av naboene ønsket å leie den leiligheten han leide og ønsket ham bort av den grunn.

En annen nabo som ikke kunne betalte tilbake penger han hadde lånt av 69 åringen, skal også ha ønsket han bort, mente mannen.

I retten navnga 69 åringen også fire personer som han mente hadde truet han.

– Skulle ikke forundre meg om det er en stor mafia i Kongsvinger som ønsker meg bort, sa han i lagmannsretten i dag.

– Lite nytt i forklaringen

Svein Holden som er mannens forsvarer, sier at det var viktig for 69-åringen å få forklare seg for juryen i Eidsivating lagmannsrett i dag.

Iren Johnsen Dahl og Svein Holden

Statsadvokat Iren Johnsen Dahl er aktor i saken og Svein Holden forsvarer mannen som er tiltalt for ha stiftet flere brannner.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Han mener at han urettmessig er dømt i denne saken og for ham er det viktig å få prøve saken for lagmannsretten, sier Holden.

69-åringen forklart seg i flere timer mandag.

– Det er ikke noe nytt som er kommet fram i saken,utover det vi allerede vet fra politiforklaringer og det som kom fram i tingretten i fjor høst, sier statsadvokat Iren Johnsen Dahl som er aktor i saken.

Det er satt av seks dager til saken i Eidsivating lagmannsrett i Eidsvoll, men trolig avsluttes saken fredag etter fem dager.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.