NRK Meny
Normal

Anker Hera Vekst-stengning

Styret i Hera Vekst anker Fylkesmannens vedtak om å stenge kompostanlegget.

Hera Vekst

Styret i Hera Vekst anker Fylkesmannens vedtak. - Det er bra, sier en av eierkommunene, Åmot.

Foto: NRK

Den 18. februar trakk Fylkesmannen i Hedmark tilbake tillatelsen til Hera vekst i Elverum på grunn av luktproblemene. Lukt fra anlegget siver ned forskjellige steder i sentrum, og kommunen har fått mange klager fra innbyggerne.

Årsaken er at luktproblemene ved komposteringsanlegget ble langt større enn antatt da tillatelse ble gitt i november 2004. Ifølge vedtaket fra Fylkesmannen har Hera cirka ett år på å legge ned anlegget.

Mener de kan bedre luktproblemene

Styreleder i Hera Vekst, Bjørn Erik Jønsberg, sier de nå anker vedtaket.

– Vi er uenige i det som Fylkesmannen legger til grunn for inndragelse av tillatelsen. Og det har så alvorlige konsekvenser for Hera Vekst som selskap at vi må anke dette, sier Jønsberg.

Han sier de må tenke på selskapets beste, og jobbe for det.

– Hvis ikke eierne er enige i at vi skal sende en anke, så har de ikke tillit til styret, sier Jønsberg.

Bjørn Erik Jønsberg

Styreleder Bjørn Erik Jønsberg.

Foto: NRK
Hera Vekst

Mange elverumsinger blir plaget av luktproblemer.

Foto: NRK

Komposteringsanlegget har lenge forsøkt å redusere luktproblemene, men foreløpig har de ikke lyktes helt.

– Vi mener at vi har tatt vare på mulighetene vi har fått, og vi mener at vi skal klare å redusere luktproblemene.

Fornøyd med anken

Elverum kommune har sammen med Åmot og Trysil investert flere millioner kroner i anlegget. Ordfører i Åmot er fornøyd med at man nå anker vedtaket fra Fylkesmannen.

– De driver et godt komposteringsanlegg, og utnytter dermed en investering på nesten 100 millioner kroner for oss. Vi må på en eller annen måte prøve å utnytte den investeringen, sier Ole Gustav Narud.

Han har forståelse for at mange i Elverum plages med lukta, men sier at løsningen er å lykkes bedre enn det de har gjort.

– Jeg ser ingen annen løsning på dette.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lastebil veltet på Dokka

  En lastebil har veltet over på siden på fylkesvei 33 ved Nordsinni på Dokka. Ingen skal være skadet. Politiet melder på Twitter at det er glatt på stedet. Bergingsbil er på vei og trafikken blir dirigert manuelt.

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK
 • Dark Room-dømt

  En 45 år gammel mann fra Hedmarken er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fengsel i ti måneder for å ha lastet ned og spredt bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn. Mannen var også tiltalt for å ha forbrudt seg seksuelt mot en 12 år gammel jente i nær familie, men ble frifunnet på dette punktet. Navnet hans dukket opp i materiale i det såkalte Dark Room prosjektet.