Angrepet av moskus

John Olav Vinge og hans 19 år gamle datter Kristine opplevde å bli angrepet av en moskusokse på Dovre i helga. - Fantastisk og skremmende, sier de to.

Gjemmer seg for moskusen

Kristine (19) gjemmer seg for moskusen.

Foto: John Olav Vinge

 

Far og datter gikk seg en kveldstur på Dovre og møtte flere moskus på vei oppover lia. Moskusene trakk seg unna når de kom forbi, men da de hadde vært på toppen og skulle ned igjen valgte de en litt annen rute der terrenget var litt ulendt og det var endel kratt. Hør Vinge fortelle

Helt vill

Da de to runda en stein gikk de seg rett på en moskusokse. Oksen ble skremt av de to som kom så stille og gikk derfor til angrep. John Olav Vinge og datteren Kristine ( 19 ) klatra opp på steinen og videre opp i et tre. Der ble de sittende i tre timer før de kom seg unna.

- Moskusen stanga og rista i treet og vi gjorde det vi kunne for å holde oss fast, sier Vinge. Vi kasta en sekk for å distrahere moskusen og da skjønte vi alvoret for oksen stanga hull i sekken og var helt vill, sier han.

Spennende etterpå

Til slutt kom de to seg unna ved å jage og skremme moskusen med bjørkekvister. Vinge synes det er spennende og artig med en slik naturopplevelse i ettertid, men ikke akkurat når det sto på.

Advarer andre

Neste gang vi skal på Dovre skal vi være forsiktige, sier Vinge. Han sier det er viktig å snakke høyt når du går i terreng der det kan være moskus slik at du ikke kommer overraskende på dyra. Grunnen til at moskusoksen ble så sint, tror han skyldes at de kom brått og listende på. Oksen hadde nok stukket unna hvis han hadde hørt at vi kom, sier John Olav Vinge.

Flere naturopplevelser med familien Vinge