NRK Meny
Normal

Andreas skal ha fått Skandinavias største vederbuk på kroken

Andreas Ånerud Johansen fra Kongsvinger landet en vederbukfisk på hele 3,94 kilo. Dette skal være større enn både den norske og den skandinaviske rekorden på arten.

Skandinavias største vederbuk

SKANDINAVISK REKORD: Andreas Ånerud Johansen fra Kongsvinger fikk rekordfisk på kroken.

Foto: Martin Lindtorp

I helgen var Andreas Ånerud Johansen fra Kongsvinger ute og fisket etter karpefisken vederbuk på et ikke navngitt sted på Østlandet. Her kroket og landet han en fisk på hele 3,94 kilo. Dette skal være større enn både den norske og den skandinaviske rekorden på arten.

På Østlandet er det en veldig vanlig fisk, selv om mange kanskje ikke har hørt om den. Den spiser ofte brød med endene og er lett å se.

– Det var en nokså spesiell opplevelse. Fighten var ikke all verden, men det å se en så massiv fisk i håven fikk meg raskt opp i makspuls, sier Andreas.

Blir vanskelig å slå

Denne rekorden til Johansen blir vanskelig å slå mener redaktøren av Hooked.no Espen Hopland, som først omtalte saken.

– Han satset på et spesielt område hvor han visste det var store vederbuker, det førte til at han fikk den på tredje turen. Dette er en blanding av hell og dyktighet, sier Hopland.

Skandinavias største vederbuk

TÅLER Å BLI SATT UT: Vederbuken tåler å bli fisket flere ganger ifølge Hopland.

Foto: Martin Lindtorp

Tåler å bli satt ut igjen

Dette er en fisk som blir fisket mange ganger. Den blir ofte satt tilbake i vannet og tåler det, mener Hopland.

– Den fiskes med veldig små kroker, så det gjør ikke så mye skade. Fisken gir mer eller mindre opp når den biter på. Den er så vidt over land, blir avbildet og veid den før den slippes ut igjen.

Andreas som også hadde forrige rekorden med en slik fisk på 3.8 kg, vet allerede hva som skal fiskes neste gang.

– Jeg drømmer fortsatt om å fiske en tjuekilosgjedde i Norge. Det gjelder som kjent å sette seg hårete mål, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Hotell vant gjev pris

  Festningshotellet i Kongsvinger vant i kveld «Historic Hotel Castle Award». Prisen ble delt ut på et slott i Dublin. – Dette er helt fantastisk moro, sier Monica Grønvoll Aaen, direktør ved Festningshotellet i Kongsvinger til NRK.

 • Nominert til årets ildsjel

  Evelyn Veisten, leder i Østre Toten helselag, er en av fem nominerte til prisen "årets ildsjel" under Idrettsgallaen i januar. I dag fikk hun den overraskende nyheten, og ble naturlig nok svært stolt og glad! TV-titterne og en jury skal stemme frem vinneren.

  Evelyn Veisten
  Foto: Anne Næsheim / NRK
 • Oppdatering trafikkulykke Fv26

  To personer var involvert i trafikkulykken på Tolga, begge er uskadd. Det er noen materielle skader på bilen. Trafikken går som normalt.