NRK Meny
Normal

Andreas og de gode hjelperne

LOM (NRK): På Loar skule i Lom er det tradisjon at 7. klasse avslutter barneskolen med tur til Galdhøpiggen. For Andreas ble det en tur for livet!

Andreas og de gode hjelperne

TØFFE TAK: Fire mann hjalp 13-åringen Andreas med å komme på Galdhøpiggen. Sterk vind, snøvær, tåke og kuldegrader gjorde forholdene til dels krevende.

Foto: Terje Hong / NRK

– Jeg vil at Andreas skal få være med oppleve denne spesielle turen også, sammen med klassen sin, koste hva det koste vil!

Lærerassistent Erling Bjørn Fossen har et engasjement utenom det vanlige. Der andre kanskje ser begrensninger, ser han muligheter.

– Jeg ble så rørt

Hver vår går 7. klasse ved Loar skule opp til Galdhøpiggen. I klassen som skulle gå tur denne våren går 13-åringen Andreas Eriksen Strand. Han har en funksjonshemning som gjør at han vanligvis ikke har kunnet være med klassen sin på utedager og turer ut i terrenget.

– Da Andreas begynte på skolen så satt han i rullestol. Men gradvis så ble han bedre og bedre til å gå, sier Fossen.

Han bestemte seg derfor tidlig for at denne Galdhøpiggturen skulle bli annerledes. Sammen med tre andre assistenter på skolen planla han hvordan de skulle få det til, testet utstyr og måter å få ham opp på.

– Jeg ble rørt da han fortalte det. Det er så stort! Tenk at noen gjør slikt, sier mor Randi Eriksen Strand.

Andreas og de gode hjelperne

FØRSTE PULKTUR: Det ligger mye planlegging bak turen. Her prøver Andreas å sitte i pulk for første gang.

Foto: Terje Hong / NRK

Mye forberedelser

Turen krevde god planlegging. Blant annet gåtrening for Andreas, å ha på solbriller over lengre tid, sitte i pulk og det å bruke ulikt seleutstyr. Men da turen endelig skulle gå, ble det så mye snø og vind at den ble avlyst to ganger.

Så er dagen der. 27. mai 2015. Det er klart for toppforsøket til Norges tak for Andreas og klassen, 2469 meter over havet.

Bjørn Erling Fossen, Eilev Øverkveen, Ola Rossehaug og Sjur Bjørgen dro i veg tidlig sammen med Andreas. Målet var å komme opp først, slik at Andreas skulle kunne ta imot resten av klassen da de ankom Galdhøpigghytta. Det klarte de så vidt. Ansiktet til Andreas lyste opp.

– Vi rakk det akkurat. Det var så artig å se han se han sammen med klassa si på toppen!, sier en av hjelperne, Eilev Hellekveen.

– Han lo og har hatt det så fint i pulken, sier Erling.

7. klasse ved Loar skule

MÅLET: Hele 7. klasse ved Loar skule kom seg til Galdhøpiggen. En stolt Andreas sitter i midten.

Foto: Ola Rossehaug

Se turen på NRK1

Sterk vind, snøvær, tåke og kuldegrader gjorde forholdene til dels krevende denne dagen også, men tøffe karer satset alt på å gjøre turen vellykket.

– Jeg så mørkt på det underveis. Men da vi kom opp var jeg glad. Vi fikk opp Andreas, sier den spreke lærerassistenten.

Avmarsj fra Juvasshytta

FILMET TUREN: NRKs reporter Terje Hong har laget TV-program om Andreas og de gode hjelperne hans.

Foto: Ola Rossehaug

NRK-reporter og videojournalist Terje Gording Hong har fulgt prosjektet både i forberedelser og på selve turen, og har laget et ”Glimt av Norge” på 14 minutter.

Programmet sendes langfredag 25. mars kl. 2240.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.