Hopp til innhold

Anders Øivind (24) er isolert med 25 mjølkekyr i fjøset

RENDALEN (NRK): En ispropp stenger vannet i Norges lengste elv. Bonde Anders Øivind Sund må helle ut all mjølka fordi mjølkebilen ikke kommer fram til gården hans.

Anders Øivind Sund

ISOLERT: Du må ta beina fatt for å komme til eller fra gården til Anders Øivind Sund. Bak ham går hovedvegen, men der er det Glomma som regjerer.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Det er mye som tyder på at dette kommer til å bli trist og arbeidsomt, sier Anders Øivind Sund.

Odelsgutten på Søndre Grøtting på Hanestad i Rendalen titter utover innsjøen som dekker jordene foran gården der han bor med foreldrene sine. Vanligvis er det ei elv der, og den er vesentlig lenger unna.

Søndag formiddag begynte Glomma plutselig å stige. En ispropp har festa seg og demmet opp for vannmassene som kommer nordfra. Elva tok nytt løp og i løpet av en halvtime var situasjonen så kritisk at Rørosbanen ble stengt og et par boliger evakuert. Søndre Grøtting er det kun mulig å besøke til fots.

Mjølkebonde

Mjølka gikk i sluket

Familien Sund er isolert sammen med 25 mjølkekyr. Mandag morgen måtte Anders Øivind ta den tunge jobben med å helle ut det som tankbilen skulle ha henta.

– Det er jo ikke mulig å få ut mjølka. Vi har ny leveranse på onsdag, men det ser vel mørkt ut for den også, sier han.

Selv om vannet har slutta å stige, sitter isproppen fortsatt bom fast. NVE vil ikke bruke verken gravemaskin eller sprengstoff for å få den løs. Slik situasjonen er nå, mener de begge deler er for farlig.

Paul Christen Røhr
Foto: Anne Næsheim / NRK

– I løpet av sekunder kan store vann- og ismasser være i bevegelse, og oversvømme elvebredden, sier fungerende regiondirektør i NVE, Paul Christen Røhr.

Spent på framtida

NVE vurderer situasjonen fra time til time. De forteller også at det er flere mindre ispropper i Glomma, men at det kun er ved Hanestad Elva har tatt seg nytt løp.

Anders Øivind Sund er spent på hva som er igjen når vannet forsvinner fra jordene på gården.

– Dersom elva tar med seg jorda, så er vi ille ute. Da mister vi levebrødet vårt. Vi dyrker gras til kyrne på jordene her og har vi ikke mat til dem, får vi ikke produsert noe mjølk, sier han.

Han trøster seg med at kyrne har det fint i fjøset og at det er for tidlig å si hvor store skadene er.

– Vi får bare vente. Og så håper jeg at vannstanden går ned såpass at mjølkebilen kommer inn her på lørdag, sier han.

Anders Øivind Sund

Anders Øivind Sund håper vannstanden synker så han slipper å kaste mye mjølk. En tank har allerede havnet i sluket, antagelig må han tømme noen dagers produksjon på onsdag også.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Flere saker fra Innlandet