Amelie tilbake til Nansen-skolen

Onsdag kveld skal Maria Amelie tilbake til Nansen-skolen på Lillehammer og ta opp igjen tråden fra januar, da hun ble arrestert i forbindelse med et foredrag ved skolen.

Maria Amelie tilbake i Oslo

Maria Amelie kommer tilbake til Lillehammer. Dette er første gang hun er i byen etter at hun ble pågrepet av politiet og sendt ut av landet.

Foto: Petter Olden / NRK

– Jeg tror dette er første gang hun opptrer offentlig siden hun kom tilbake, og da er det vel naturlig å fortsette der hun slapp, sier rektor Dag Hareide ved Nansen-skolen til NTB.

Gledelig gjensyn

Også Bizualem Beza, talsmannen for etiopierne som gjennomførte en sultestreik i Oslo domkirke i vinter, kommer til Lillehammer. Det var en spesiell situasjon sist de var her.

– Vi er ikke vant til at våre foredragsholdere blir pågrepet av politiet, sier Hareide.

Han sier til NRK at det blir et gledelig gjensyn med Amelie. Hun kom tilbake til Norge i midten av april.

– Det blir gledesfylt. Det skal bli en slags feiring. Hun ble avbrutt midt mellom to foredrag, så nå skal hun fortsette.

Regelendringer

Målet med onsdagens foredrag er å snakke om lærdommene som kan trekkes i etterkant av pågripelsen av Amelie.

Det har skjedd veldig mye de siste månedene. Regelendringene har på sett og vis vært en seier for henne.

– Heldigvis er det også ting på gang for den langt større gruppen ureturnerbare asylsøkere som mister rettigheter som blant annet arbeidstillatelse når de får endelig avslag på asylsøknaden, forklarer Hareide.

Han etterlyser samtidig et svar på utfordringen skolen, Norges biskoper og en rekke humanitære organisasjoner ga regjeringen.

– Vi ba om en regularisering for dem som har vært lenge i landet, slik man har mange andre steder i resten av Europa.

Amelie er også invitert til Litteraturfestivalen i Lillehammer.