NRK Meny
Normal

Amedia kutter 20 avis-stillinger

Det er Østlendingen som rammes hardest når 20 stillinger skal kuttes i aviser i Innlandet. Også Glåmdalen og Oppland Arbeiderblad rammes.

Østlendingen rammes hardest når 20 stillinger skal kuttes i aviser i Innlandet. Også Glåmdalen og Oppland Arbeiderblad rammes.

Amedia kutter 20 avisstillinger

NJ

Thomas Spence i Norsk Journalistlag, Britt-Ellen Nymoen og Cathrine Loraas Møystad har sittet i møter i dag om situasjonen i Amedia.

Foto: Privat
Ansatte i Østlendingen aksjonerer mot oppkjøp av Orkla Media.

Østlendingen er den avisen som rammes hardest når Amedia Innlandet skal kutte.

Foto: Anita Høiby Gotehus, Østlendingen

Amedia (tidligere A-pressen) kjøpte i fjor høst Edda Media. Nå skal de kutte mellom 350 og 400 årsverk på landsbasis. I Innlandet er det 20 ansatte som kommer til å miste jobben.

Avisa Østlendingen må kutte ni, Glåmdalen må kutte tre og Oppland Arbeiderblad må kutte fem stillinger. Det er ikke avklart hvor de tre siste stillingene skal kuttes.

– Vi er uenig i at det skal kuttes i redaksjoner og markedsavdelinger i aviser som går godt, slik som Glåmdalen gjør. Og vi har ikke fått en god nok begrunnelse for hvorfor folk skal sies opp, sier Britt-Ellen Negård som er tillitsvalgt for journalistene i Amedia.

Norsk Journalistlag jobber nå for å få stoppet prosessen for først å se effekten av kuttiltak som allerede er satt i gang.

– Bare en toppstilling

I følge Negård har det bare blitt tatt ut en toppstilling i administrasjonen i prosessen med å slå sammen de fem avisene i Innlandet til et mediehus. Det er hun svært kritisk til.

– Det er ikke så rart at de ikke klarer å ta ut effekter av innsparingstiltak når de ikke klarer å si opp seg selv. Da må de hente innsparingene et annet sted og da er det lettere å gå ned på gulvet, sier Negård.

Det går jo et par journalister på en direktør

Britt-Ellen Negård

Regiondirektør i det nye mediehuset Amedia Innlandet, Leif Bangsund, er ikke enig i Negård sin framstilling av saken.

– Det er en litt forenklet måte å se det på. Poenget er at strukturen i hele Amedia-konsernet forandres og det er etablert en regionledelse med fire årsverk. Også tas det bort funksjoner i de enkelte aviser, sier Bangsund.

Administrerende direktør, opplagssjef og økonomisjef går bort i hver avis. Likevel er bare et årsverk borte så langt. I tillegg gikk opplagssjefen i Oppland Arbeiderblad i fjor. Bangsund utelukker heller ikke at flere i ledelsen kan bli tatt bort i løpet av prosessen.

– Det er ingen som ønsker nedbemanning, men det er helt nødvendig for å være i forkant av utviklinga. Vi mister opplag og annonseinntekter, sier han.

– Trist stemning

I Østlendingen frykter klubbleder Cathrine Loraas Møystad at de ikke vil ha nok folk til å utføre sitt samfunnsoppdrag.

– Det er det alvorlige. Vi vil ha færre til å være vaktbikkje på kommunestyremøtene eller i andre sammenhenger hvor vi skal passe på folk som har makt, sier hun.

Loraas Møystad forteller at det er en trist stemning i Østlendingen om dagen, hvor ni stillinger skal kuttes. Det kommer i tillegg til 12-13 årsverk i tilknytning til trykkerivirksomheten som skal tas bort i første halvdel av 2013.

– Jeg tenker at vi skal klare å lage god journalistikk og levere samfunnsnyttig informasjon også i tida som kommer. Men selvfølgelig er vi nødt til å tenke nytt, sier Eivind Lid, ansvarlig redaktør i Glåmdalen.


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang