Alvdal-nabo dømt til forvaring for overgrep mot nok én sønn

Mannen som ble omtalt som nabofaren i Alvdal-saken er dømt til forvaring i åtte år og åtte måneder for overgrep mot én sønn. – Overgrepene fremstår som grove og groteske, ifølge tingrettsdommen.

Iris Storås

AKTOR: Statsadvokat Iris Storås var aktor i saken. Hun la ned påstand om forvaring og fikk medhold av retten.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Dette er tredje gang mannen er dømt i en alvorlig overgrepssak. I Alvdal-saken ble han dømt for å ha latt andre misbruke to av sine barn. I fjor ble han dømt for overgrep av en sønn og en datter.

Nå er han altså dømt til forvaring i åtte år og åtte måneder, med en minstetid på fire år og åtte måneder, for overgrep mot nok én sønn. Gutten var under ti år da overgrepene skjedde. Dommen er en fellesstraff med to tidligere dommer.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld, og mener at barna lyver om overgrepene.

«Krenkende opplevelser i hjemmet»

I dommen fra Nord-Østerdal tingrett står det at sønnens forklaring fremstår som gjennomgående troverdig.

Aina Helene Tvengsberg

LETTET: Advokat Aina Helene Tvengsberg er sønnens bistandsadvokat hun sier han er svært lettet og glad over dommen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Retten mener det «ikke er grunn til å betvile hans forklaring med detaljerte og svært så krenkende opplevelser i hjemmet i Alvdal.» Retten er heller ikke i tvil om at overgrepene skjedde gjentatte ganger i flere år.

Retten skriver i dommen:

« ... så fremstår disse handlingene, som har skjedd over lang tid og ved et utall av anledninger i guttens hjem, hvor han ellers skulle føle seg trygg og ivaretatt av tiltalte som far, som svært grove, kyniske og groteske med det formål å utnytte et lite barn for å få tilfredsstilte sine egne seksuelle behov. »

– Sønnen er glad

Mannen er dømt til å betale sønnen 200 000 kroner i oppreisning.

Guttens bistandsadvokat Aina Helene Tvengsberg sier det er en usedvanlig grundig og godt begrunnet dom.

– Jeg er fornøyd med at retten tror på min klient da han fortalte om hvordan han hadde det da han bodde i Alvdal. Han er veldig glad og lettet. Samtidig har jeg gjort ham oppmerksom på at vi må være forberedt på at domfelte anker til lagmannsretten, sier Tvengsberg.

Hva betyr det for deg og din klient at det ble en forvaringsdom?

– Det er kanskje noe av det viktigste sett fra min klients side at domfelte ikke kan forgripe seg på barn igjen.

Aktor fornøyd

Aktor og statsadvokat, Iris Storås, sier påtalemyndigheten er godt fornøyd med at retten har vært enige med dem om at det skal ilegges en forvaringsstraff av hensynet til samfunnsvernet.

Forsvarer Frode Wisth konstanterer at domslutningen gir et mildere resultat enn det aktor ba om.

– Samtidig så er nok min klient skuffet over at han ble dømt til forvaring. Jeg vet ikke om dommen blir anket, fordi jeg har ikke snakket med min klient ennå.

Dette er den tredje overgrepsdommen mot mannen:

  • I Alvdal-saken ble han dømt til sju års fengsel for å ha gitt tillatelse til at et samboerpar kunne misbruke hans to barn. Han var nabo til paret og ble kalt nabo-faren.
  • I fjor ble han dømt til fire års fengsel for seksuelle overgrep mot en datter og en sønn.
  • Denne gangen er han dømt for overgrep mot ytterligere en sønn fra 2002 til 2005. Det vil si at overgrepene skjedde samtidig som overgrepene i Alvdal-saken.