Hopp til innhold

Alt du trenger å vite om den store ryddedagen i Hedmark og Oppland

Skal du delta på «Hele Norge rydder» torsdag 3. mai? Her er alt du trenger å vite før du setter i gang.

Elever ved Vingrom skole ryddet langs Mjøsa onsdag 02.05

RYDDA LANGS MJØSA: Elevene ved Vingrom skole med resultatet av to timers søppelplukking langs strendene i nærheten av skolen. - Skremmende mye søppel, synes elevene.

Foto: Knut Røsrud / NRK

NRK inviterer til landsomfattende ryddedugnad! Enten du rydder langs veien til jobben, i nabolaget ditt, rundt arenaen til idrettslaget ditt eller helt andre steder, vil vi ha med deg på laget!

Den store ryddedagen er 3. mai, men selvfølgelig kan man også rydde alle andre dager!

I Hedmark og Oppland er det allerede mange ryddeaksjoner på gang, og på den store ryddedagen følger vi aksjonene i Hamar, Lillehammer og Dovre på radio, TV og nett.

Det foregår aksjoner på en rekke andre steder i Innlandet, og du kan også starte din egen aksjon! Alle monner drar, så bli med og rydd for et renere Norge!

Søppel

PLAST: Det kan ta flere hundre år før plastflasker i naturen brytes ned, så det er viktig at all plast blir samlet inn og resirkulert.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Sånn blir du med

«Hele Norge rydder» er et dugnadsinitiativ NRK har satt i gang som en del av «Strandryddeuka» som arrangeres av Hold Norge Rent 30. april - 6. mai. Hittil er over 80 000 frivillige registrert i Hold Norge Rents ryddeportal, og det er gjennomført eller planlagt over 2 000 ryddeaksjoner.

Du kan delta på flere måter:

1. Rydd langs elver og innsjøer

Finn eller opprett en ryddeaksjon ved en elv eller innsjø i ditt nærmiljø på nettsidene til Hold Norge Rent og «Strandryddeuka». Her kan du også bestille ryddeutstyr og se hvor du kan hente ryddepakker. Deltar du på en planlagt ryddeaksjon vil det være registrerte avfallsmottak i nærheten. Spør arrangøren av aksjonen om du er usikker på hvor du skal legge søppelet når du er ferdig med å rydde.

Dersom du ønsker å arrangere en storaksjon i nærmiljøet MÅ du ta kontakt med ditt lokale renovasjonsselskap før du starter for å avtale levering. Du kan også finne steder for avfallsinnlevering på Ryddeportalen til Hold Norge Rent.

Vi oppfordrer alle til å bli med, men om datoen ikke passer, kan du selvfølgelig rydde når som helst. Og det er selvfølgelig ikke bare plast som gjelder!

NB! Hvis du rydder utenfor strandsonen, så må du selv sikre deg at søppel blir hentet!

2. Rydd litt der du er

Ta en runde i nærmiljøet ditt. Plukk søppel på vei til og fra barnehage, skole eller jobb. Inviter en venn med på plogging. Mulighetene er mange. Ta med deg en pose og kast den hjemme når du er ferdig, eller putt søppelet i de offentlige søppelkassene du finner underveis. Husk å resirkulere plastavfallet du samler om du har mulighet til det.

Dersom du ønsker å arrangere en storaksjon i nærmiljøet MÅ du ta kontakt med ditt lokale renovasjonsselskap i god tid før du starter for å avtale levering. Du kan også finne steder for avfallsinnlevering på Ryddeportalen til Hold Norge Rent.

Vi oppfordrer alle til å bli med, men om datoen ikke passer, kan du selvfølgelig rydde når som helst. Og det er selvfølgelig ikke bare plast som gjelder!

Har du plukket plast? Merk bildene dine på sosiale medier med #nrkplast, eller send oss en e-post; nrkplast@nrk.no.

Elever rydda langs Mjøsa
Foto: Knut Røsrud / NRK

3. Ferdig med å rydde? Her kan du levere avfallet:

Du kan levere avfall ved en rekke miljøstasjoner i både Hedmark og Oppland. Den fullstendige oversikten finner du på kartet til Hold Norge Rent. Her kan du også registrere ryddeaksjoner og mye annet!

Det er kjempeviktig å ha en plan om hvor du skal levere FØR du begynner å rydde. Uavhentet avfall er fortsatt avfall, og må ikke bli liggende i naturen. Husk å registrer deg først gjennom ryddeportalen.no

Kontaktinfo til lokale avfallsselskaper som er med på ordningen om gratis innlevering av avfall som du har samlet i forbindelse med Hold Norge Rent-aksjonen:

HEDMARK

Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger og Eidskog: Glåmdal Interkommunale Renovasjonsselskap.

Elverum, Åmot og Trysil: Sør-Østerdal Interkommunale Renovasjonsselskap

Holtålen og Røros i Sør-Trønderlag og Os, Tolga, Tynset, Alvdal, Folldal, Rendalen, Stor-Elvdal og Engerdal i Hedmark: Fjellregionen Interkommunale Avfallsselsskap

Hamar, Løten, Ringsaker og Stange: Sirkula IKS

Grue, Åsnes og Våler: Solør Renovasjon

OPPLAND

Lillehammer, Gausdal og Øyer: GLØR

Skjåk, Lom, Våga, Sel, Dovre og Lesja: Nord-Gudbrandsdal Renovasjonsselskap

Gran, Lunner, Jevnaker i Oppland fylke, og Ringerike og Hole i Buskerud fylke: Hadeland og Ringerike Avfallsselskap

Etnedal, Nord-Aurdal, Øystre-Slidre, Sør-Aurdal, Vestre-Slidre og Vang: Valdres Kommunale Renovasjon

Østre og Vestre Toten, Søndre og Nordre Land og Gjøvik: Gjøvik-Land-Toten interkommunale avfallsselskap

Nord-Fron, Sør-Fron og Ringebu: Midt-Gudbrandsdal Renovasjonsselskap

Gummihanske

BRUK HANSKER: Beskytt hendene når du plukker søppel, slik at du ikke stikker deg på skarpe gjenstander.

Foto: Kristin Rivrud / NRK

Ryddetips

Bruk hansker. Du kan bestille ryddeutstyr eller se hvor det finnes ryddepakker i Ryddeportalen til Hold Norge Rent.

Bruk kildesorteringsposer og sorter søppelet du finner underveis.

Er du usikker på om noe du finner er giftig eller farlig, la det ligge og informer renovasjonsselskapet i kommunen du bor i.

Rydd sammen – da blir det morsommere og tryggere for alle.

Pass på hvor du går og vær forsiktig. Husk at våte svaberg kan være glatte.

Har du med barn som ikke kan svømme, kan det være lurt å bruke redningsvest om dere rydder ved vann.

Sist, men ikke minst, ha det gøy!

Elever ved Kapp skole er klare for å rydde søppel

KAPPGANG PÅ KAPP: 5. klassingene på Kapp skole samlet inn 300 kilo søppel og oppfordrer til gjenbruk.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Avfallshåndtering

Det siste vi ønsker er at det skal ligge igjen søppel etter ryddedugnaden. Du må håndtere avfallet du plukker selv, så legg en plan før du setter i gang.

Rydder du litt der du er, kan du ta med deg en pose som du kaster når du kommer hjem. Husk å kildesortere plasten du plukker om du har mulighet til det. Du kan også kaste søppelet i de offentlige søppelkassene du finner underveis. Ikke legg søppel ved siden av søppelkassene, da kan det fort bli spredd utover igjen …

Ønsker du å arrangere en storaksjon i nærmiljøet ditt MÅ du ta kontakt med ditt lokale renovasjonsselskap i god tid før du starter for å avtale levering.

Deltar du på en planlagt ryddeaksjon gjennom Ryddeportalen til Hold Norge Rent, vil det være registrerte avfallsmottak i nærheten. Spør arrangøren om du er usikker på hvor du skal legge søppelet når du er ferdig med å rydde.

Fjellfolk må også ta et tak

Aksjonen kalles Strandryddeuka, men mye avfall har reist langt før det tilslutt havner i elva, sjøen eller havet. Så: fjern søppel og plast FØR det kommer så langt.

Fjellfolk kaster også søppel i naturen

FJELLSØPPEL KAN HAVNE I HAVET: Susanna (14) fant flere kilo plastsøppel langs fjellvegen inn mot Rondane. Hun fikk hjelp av Gudbrandsdal Miljø og Entreprenør som henta søppelet

I Ryddeportalen til Hold Norge Rent finner du en oversikt over steder for avfallsinnlevering.

Flere saker fra Innlandet