Hopp til innhold

Fyller 100 år 17.mai

Hun ble født da den Norske grunnloven fylte 100 år og har opplevd to verdenskriger og tre norske konger. 17.mai fyller Alma Sveum fra Snertingdal 100 år.

Fyller 100 på grunnlovsdagen

Fyller 100 år på grunnlovsdagen

Foto: Jorun Vang / nrk

Alma Sveum serverer hjemmebakst og nykokt kaffe inne på finstua. Kakene har hun bakt sjøl, kan hun fortelle mens hun skjenker kaffen.

Alma har stekt småbrød på takke, bakt fyrstekake og flere slag med småkaker. Noen hjemmehjelp har hun ikke, men setter stor pris på tantebarnet som kommer innom med jevne mellomrom for å hjelpe litt med husvasken. Hun kan ikke forstå at hun er blitt 100 år.

Bursdagskort fra kongen

Bursdagskort fra kongen

Foto: Jorun Vang / nrk

Hilsen fra kongen

En stor konvolutt med stempel fra det kongelige slott lå i postkassa i dag. Der står det høytidelig hilsen til 100-årsjubilanten fra Harald R.

- Det var artig, sier Alma nøkternt.

Navnetrekket til kong Harald ser ut til å være skrevet på for hånd. Hun legger kortet forsiktig tilbake i konvolutten.

Alma ble født 17.mai i 1914. Moren fortalte at hun ble født rett før de andre barna kom hjem fra 17.maiarrangementet på skolen. Selv har hun aldri tenkt særlig på at hun feirer bursdag med hele Norge.

- Det var ikke noe spesielt, kanskje bare litt kake på ettermiddagen, sier hun beskjedent.

Et liv i arbeid

Alma vokste opp i ei tid der folk hadde lite å rutte med. De hadde et antrekk med finklær som de brukte på skolen. Da de kom hjem måtte de skifte til hverdagsklærne som ofte var lappet flere ganger.

Når de brukte finklærne hadde de gjerne forkle over kjolen slik at de kunne spare på tøyet lengst mulig.

Hun vokste opp på et småbruk øverst i Snertingdalen sammen med 7 søsken. De hadde et par-tre kuer og på den tida var det ungenes arbeid å holde lykta når mora stelte i fjøset. Strøm hadde de ikke før Alma var i ungdommen.

- En kæinn mæssom itte tru de ær sæinnt

Alma Sveum

Da hun ble konfirmert var de ansett som voksne, og da måtte hun ut å søke tjeneste. Alma fikk jobb på en stor gård i bygda. Der jobbet hun som tjenestejente og hadde arbeidsoppgaver både ute og inne. Det var hardt arbeid og lange dager med lite lønn, men Alma sier hun alltid har vært glad i å arbeide.

I sju år jobba hun på gårdene før hun traff sitt livs store kjærlighet.

Den fineste tida

Anton jobba også som hjelpemann på storgårdene. Han var glad i å danse og de to fikk fast følge før de gifta seg i 1933.

Bryllupet var veldig nøkternt og folk hadde så dårlig råd at noen store bryllupsgaver var det ikke snakk om.

Paret etablerte seg og fikk etter hvert forpakte en gard i nabokommunen. Der fikk de mange gode år sammen, før Anton døde brått i 1957 og Alma flytta tilbake til hjemstedet i Snertingdalen.

Her har hun bodd siden, i eget hus høyt og fritt over dalen med gode naboer rundt seg. Hun har hele livet jobbet som bakstekone og hjelp på de store gårdene i bygda til hun ble pensjonist i 1984.

Når jeg spør henne hvilken tid i livet som har vært den beste er hun ikke i tvil. Det var de 24 årene hun fikk med Anton.

Da strømmen kom

Mye har skjedd på 100 år. Siden Alma ble født har det vært to verdenskriger, vi har fått datamaskiner, biler er blitt allemannseie og mobiltelefoner er helt selvsagt.

Den største endringen skjedde likevel da strømmen kom til Snertingdal.

Alma husker hun hadde vært på jobb på en av gårdene og var på tur hjem da hun fikk se det lyste i husene hun gikk forbi. Det var ikke lys fra parafinlamper, men elektrisk lys som lyste i vinduene der hun gikk forbi.

- Vi så det lyste i husene bortover, og det var svært, sier hun.

100 år på grunnlovsdagen

Alma kan ikke huske at 17.mai var mer spesiell enn andre dager.

Da hun var liten, var det ikke vanlig med bunader. De hadde finklærne sine og gjerne med et forkle over. Barna gikk til skolen som de pleide, men istedenfor vanlig skoledag var det barnetog og leker. Lærerne var med og det syntes ungene var stas.

- Vi slo på ring og hadde en lek som vi kalte å slå pinnen, sier Alma og smiler ved minnene.

I år håper Alma på finvær på 100-årsdagen sin. Da vil hun bli med til kirka som hun pleier på nasjonaldagen og gjerne se på barnetoget.

Dagen etter blir det bursdagsfest med over tretti inviterte gjester.

Planlegger 100-årsdag

Planlegger 100-årsdag

Foto: Jorun Vang / nrk


Flere saker fra Innlandet