NRK Meny
Normal

Aktor: Bør dømmes til to års fengsel for ulovlig ulvejakt

ELVERUM (NRK): Aktor Tarjei Istad mener 48-åringen fra Elverum som er utpekt som hovedmannen i ulovlig ulvejakt i Elverum bør fengsles i to år. For de andre tiltalte har aktor bedt om fengsel fra ett år og seks måneder til fengsel i seks måneder.

Ulverettsak

Aktor Tarjei Istad med Helge Hartz som forsvarer en 48-åring fra Elverum som er pekt ut som hovedmann.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Fem jegere fra Elverum og en fra Engerdal står tiltalt for forsøk på ulovlig felling av ulv i Elverum i februar 2014.

I sin prosedyre mente aktor Tarjei Istad å føre bevis for at fem elverumsinger deltok direkte i et ulovlig fellingsforsøk, og at en engerdøl forsøkte å skaffe hunder til jakta.

Les: I dag holder han en historisk prosedyre

– Ukultur i distriktet

Ulv skutt ulovlig, mars 2014, i hedmark

48-åringen skjøt denne ulven.

Foto: Bilde fra ulveskytterens mobiltelefon beslaglagt av Økokrim

Han mente at en 48-åring fra Elverum var initiativtaker og planlegger av den ulovlige ulvejakta. I tilegg mener aktor at han forsettlig skjøt en ulv på åtejakt etter rev i mars 2014.

Medaktor Inge Svae-Grotli sa i sin prosedyre at det er stor forskjell i størrelsen på en ulv og en rev, og at 48-åringen er en erfaren jeger.

– Han har hatt en vedvarende målsetning om å skyte ulv, og har sett etter enhver anledning til å felle ulv, sa Svae-Grotli, som mener å ha sett en ukultur i deler av jegermiljøet, og at det var gledesreaksjoner etter at ulven var skutt.

– Organisert ulvejakt

I sin prosedyre la Istad størst vekt på den omfattende kommunikasjonskontrollen, blant annet telefonavlytting. Ifølge aktor forteller disse om at det både ble planlagt og utført ulovlig fellingsforsøk på ulv den 15.februar 2014. Han avviser det flere av de tiltalte sier, at det var "skryt" og "jug". Tvert imot mener han det var en nøye planlagt og organisert jakt som endte med bomskudd på tre ulver.

Les: Aktors prosedyre i ulverettssaken: – De jaktet ulv, ikke rev

Istad mener saken rammes av den såkalte "mafiaparagrafen" at det var organisert kriminalitet.

– De fulgte med på ulvene over tid og de hadde løpende samtaler om ulv over tid om jaktmuligheter, sa Istad.

Han mener ulovlig ulvejakt har pågått i mange år.

– En kan ikke stille seg på siden av retten og ta seg til rette slik vi mener det har skjedd her, sa Istad som understreket at straffene for miljøkriminalitet har blitt skjerpet de siste åra, og at ulven er kritisk truet i Norge. Han la til at den ulovlige jakta har vært omfattende, men vanskelig å oppdage.

Slik mener aktor Tarjei Istad de seks bør straffes

  • 48-åring fra Elverum: Planlegger og initiativtaker i den ulovlige jakta, og å ha skutt en ulv på åtejakt etter rev: Fengsel i to år og tap av jaktrett i fem år.
  • 52-åring fra Elverum: Deltatt på ulovlig ulvejakt: Fengsel i ett år og tre måneder, tap av jaktrett i tre år
  • 43-åring fra Elverum, skal ha skutt etter tre ulver: Fengsel i ett år og seks måneder, tap av jaktrett i fem år.
  • 36-åring fra Elverum: Var med i starten av jakta, men «junior» og under et press: Fengsel i seks måneder og tap av jaktrett i tre måneder.
  • 35-åring fra Elverum: Var med på jakta hele tida, men mer «junior»: Fengsel i ett år og tre måneder, tap av jaktrett i fem år.
  • 45-åring fra Engerdal: For å ha forsøkt å skaffe hunder til ulovlig ulvejakt: Fengsel i ti måneder pg tap av jaktrett i tre år.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND