Aktor: – Tiltalte har vært svært utspektulert og manipulerende

GJØVIK TINGRETT (NRK): Aktor Jo Christian Jordet mener den overgrepstiltalte mannen grovt har utnyttet tilliten til jenter som så opp til ham, og vil ha 13 års forvaring.

Aktor

UTNYTTET JENTER: Ifølge aktor Jo Christian Jordet har flere av jentene vært ensomme i perioden de hadde kontakt med tiltalte, og enktelte har i avhør fortalt at de trodde de var kjæreste med tiltalte i perioden de hadde kontakt med ham.

Foto: Lars Bilit Hagen / NRK

Han mener det er stor gjentakelsesfare og at tiltalte må miste retten til å være lærer i framtiden.

– Kan dukke opp flere saker

– Det er dessverre også all grunn til å tro at det kan dukke opp enda flere fornærmede i denne saken, sier Jordet.

Aktor mener 50-åringen systematisk har utnytta barn og unge til å utføre seksuelle handlinger over nett.

Chattelogger viser at tiltalte har sendt 840.000 meldinger til de forskjellige fornærmede. Ei tolv år gammel jente fikk over 62.000 av dem.

– Det er vanskelig å finne lignende saker å sammenligne med. Denne saken ligger i en annen liga, sa aktor Jo Christian Jordet i sin prosedyre i dag.

Etter nesten to måneders rettsbehandling var det altså mandag klart for aktors prosedyre i Gjøvik tingrett, der en tidligere lærer står tiltalt for overgrep mot over 100 barn.

Tiltalen, som omfatter 225 punkter og 107 fornærmede – de aller fleste av dem jenter fra 9 til 15 år, er trolig en av de mest omfattende overgrepstiltalene som er behandlet ved en norsk domstol.

De aller fleste av forholdene er overgrep begått gjennom nettbaserte snakkekanaler. I tillegg omfatter tiltalen fysiske overgrep mot tre jenter.

– Misbruk av tillit

Aktor startet sin prosedyre med å gjennomgå de fysiske overgrepene.

– Tiltalte har særlig skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av tillit, sa Jordet, som også brukte uttrykk som «utspekulert lureri».

Aktor mente at tiltalte har hatt en sentral posisjon, som instruktør eller lærer, for flere av jentene.

– Dermed framsto han som en autoritet i jentenes verden. Dette har han utnyttet, sa aktor.

Flere av de fornærmede jentene var i 15-årsalderen eller yngre da overgrepene skjedde, tiltalte var 39 år.

– Tiltalte har brukt effektive mekanismer for å skaffe seg seksuell omgang med unge jenter, og han har kjent til disse mekanismene. Han har lurt dem til å stole på seg, sa aktor, som har varslet at han vil legge ned påstand om forvaringsdom av mannen.

Per Espen Eid, forsvarer, overgrepssak GJøvik

FORSVARER: Per Espen Eid er tiltaltes forsvarer. Tiltalte fulgte aktors prosedyre fra bakrommet, til han forlot rettslokalet etter lunsj. Gjennom hele rettsbehandlingen har tiltalte hatt helseproblemer, blant annet astma og migrene. - Det er godt at saken avsluttes denne uka, og godt at vi har klart å gjennomføre, sier Eid.

Foto: Roy Allan Larsen / NRK

Sakkyndige: – Tiltalte er pedofil

I forrige uke hadde de sakkyndige sin redegjørelse av tiltalte. De har konkludert med at mannen er pedofil og at han har en dyssosial personlighetsforstyrrelse, og at behandling dermed vil ta lang tid.

Hoveddelen av tiltalen handler om årelang kontakt med både unge gutter og jenter over nett.

– Et stort antall av barna har ikke ant at de snakket med en voksen mann. Han har benyttet seg av en stegvis, manipulerende måte for å overtale barna til å vise seg nakne og utføre krenkende handlinger med seg selv foran kamera. Mange av bildene og filmene er av grov karakter, sa aktor i sin prosedyre.

Trolig startet mannen nettkontakten med de første barna i 2005 og skal ha holdt på fram til han ble varetektsfengslet høsten 2014.

Den tidligere musikklæreren erkjenner det aller meste av tiltalen mot seg, og har selv erklært seg som pedofil med behov for behandling.

Han erkjenner imidlertid ikke straffskyld for tiltalepunktene om misbruk av tillitsforhold gjennom sin stilling.

– Han erkjenner alle de andre tiltalepunktene, sier mannens forsvarer, Per Espen Eid, som holder sin prosedyre onsdag.

Det er ventet at Eid vil argumentere mot en forvaringsdom, fordi hans klient har erkjent straffskyld på de fleste punktene.