Aktor: – Grenseløs kynisme

En bonde og en regnskapssjef er tiltalt for å ha underslått nesten 50 millioner kroner på ti år. Saken er en av de aller største underslagssakene i Økokrims historie og aktor mener de bør bli dømmes til flere år i fengsel.

Aktor Geir Kavlie

Aktor Geir Kavlie mener det er den tiltalte bonden som er hovedmannen og som manipulerte regnskapssjefen i Gartnerhallen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Aktor Geir Kavlie la i dag ned påstand om fire års ubetinget fengsel for den tidligere regnskapssjefen i Gartnerhallen. Den tiltalte mannen brøt sammen da han hørte påstanden, og forsvarer Berit Reiss-Andersen måtte be om en pause.

Aktor Geir Kavlie

Aktor Geir Kavlie la vekt på at det var bevisste og veloverveide handlinger fra ressurssterke personer.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Den andre tiltalte er en bonde fra Solør som har vært leverandør til Gartnerhallen. Der la aktor ned påstand om fem år og ti måneder ubetinget fengsel, samt at han må betale tilbake 49 millioner kroner. Aktor mente det ikke var noen formildende omstendigheter og mente bonden var pådriveren for at underslaget skjedde.

– En mann totalt blottet for empati, kynisk press, og hvor egoismen har vært i høysetet, prosederte Kavlie.

Regnskapssjefen har innrømmet underslaget, mens bonden nekter straffskyld.

Totalt skal de to ha underslått 49.005.112 kroner, hvorav drøyt tre millioner har gått til den ansatte og over 45 millioner har gått til bonden og hans kreditorer.

Les: Tiltalt for underslag av 49 millioner kroner

Aktor Geir Kavlie mener bonden gjennom press, overtalelser og mas, fikk overført penger fra regnskapssjefen.

Skulle «hjelpe» han over en kneik

– Regnskapssjefen ønsket å hjelpe bonden til å komme over en kneik, og etter det følte han seg presset til å utbetale pengene gjentatte ganger gjennom 10 år, sa Kavlie i retten.

Kavlie mener bonden er hovedmannen, selv om det var regnskapssjefen som «trykte på knappene» via sin kjennskap til rutiner og kunnskaper som regnskapssjef i Gartnerhallen.

Trodde det var lovlig

Bonden har i sin forklaring i retten sagt at han trodde utbetalingene var rettmessige og lovlige, og i tråd med hans forretningsvirksomhet som bonde. Bonden mente at mye av det var forskuddsutbetaling for fremtidige vareutleveringer.

Det var Gartnerhallen selv, sammen med en revisor, som oppdaget underslaget, og tok deretter kontakt med Økokrim. I begynnelsen av juni 2017 ble saken anmeldt.