NRK Meny
Normal

– Justismord hvis denne mannen blir dømt

Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener det ikke er bevist at en 50-åring fra Vestoppland har tvangsgifta bort dattera si og begått gjentatte overgrep mot henne.

- Voldtok og tvangsgiftet datteren

ORD MOT ORD: Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener påtalemyndigheten har en tynn sak.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Aktor, statsadvokat Arne Ingvald Dymbe, la i Gjøvik tingrett i dag ned påstand om ti års fengsel for den tiltalte mannen.

– Alvoret og omfanget av de seksuelle overgrepene har særlig betydning for påstanden om 10 års fengsel, men sjølsagt spiller tvangsekteskap og vold i familien også inn, sier Dymbe.

Det er en alvorlig tiltale mot den 50 år gamle mannen, som opprinnelig kommer fra Irak. Han skal ha forgrepet seg på dattera fra hun var 13 år gammel.

Faren skal også ha trua med å drepe henne og planlagt å gifte bort dattera til en slektning fra hjemlandet.

Omfattende tiltale

Han skal ha begynt å planlegge giftermålet i 2010, da jenta var 18 år. Dattera hadde da fått kontakt med en annen mann på internett. I følge aktor ville ikke faren ha noe av kontakten, og inndro jentas mobil og pc.

- Fryktet faren ville få kjæresten drept

I 2012 ble det inngått ekteskap mellom jenta og den irakiske slektningen som faren skulle ha valgt ut. Jenta har seinere fått hjelp til å komme seg ut av ekteskapet.

Foruten tiltalepunktene som angår tvangsekteskap, vold og overgrep mot dattera, omfatter tiltalen også vold mot kona og sønnen.

Rettssak om tvangsekteskap

PÅ HVER SIN SIDE: Aktor Arne Ingvald Dymbe og forsvarer Mette Yvonne Larsen i rettssal 101 i Gjøvik tingrett.

Foto: Ingvild Bjørklund Wangen / NRK

Ingen tekniske bevis

Forsvareren mener påtalemyndigheten har en tynn sak.

– Jeg var helt himmelfallen over at de tok ut tiltale. Etter hvert som saka har gått sin gang får en inntrykk av at politiet har fått tunnellsyn. De har bare etterforska det som er til fordel for de fornærmede. De har tiltalt faren for tvangsekteskap uten å avhøre mannen som jenta skal ha vært tvunget til å gifte seg med. Jeg ser det som en urett hvis han blir dømt, og jeg vil ikke nøle med å bruke ordet justismord, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Det er ingen tekniske bevis i saka, kun ord mot ord. Tiltalte har vært varetektsfengsla siden i fjor høst. Familien bor på hemmelig adresse.

Aktor Arne Ingvald Dymbe tegna i sin prosedyre et bilde av tiltalte som streng og kontrollerende mot familien. Det var forsvarer Mette Yvonne Larsen enig i.

– Faren har åpenbart vært dominerende, sint og streng mot familien sin, sa Larsen.

Aktor Arne Ingvald Dymbe

ALVORLIG SAK: Aktor Arne Ingvald Dymbe.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Familiestrid

Men faren har hele tida nekta for å ha gjort dattera noe. Han gjentok sin uskyld og ba om å bli sluppet fri i sin sluttkommentar før retten ble heva. Faren sier saka bunner i en familiestrid. Tiltalte har forklart at han tror det hele er en hevn fra ekskona og dattera fordi han fikk seg ny kjæreste og ville flytte fra dem.

– Det er ikke ført bevis for innholdet i tiltalen. De fornærmede kommer med ulike forklaringer når de blir krysseksaminert og framstår etter min oppfatning som lite troverdige, sier Mette Yvonne Larsen.

Hun mener at de to fornærmede, kona og dattera, heller ikke har kunnet dokumentere fysiske skader. Aktor Dymbe sier det ikke er uvanlig i slike saker at det er ord mot ord, og at det nå blir opp til retten å vurdere de bevisene som er lagt fram.

– Den fornærma dattera har opplevd hele saka som svært belastende. Samtidig er hun glad for at rettssaka nå er over, sier bistandsadvokat Line Jacobsen Vestengen.

Dom i saka faller den 18. juli.