NRK Meny
Normal

Aktor og den tiltalte uenige om meninger bak samtaler

Aktor og mannen som er tiltalt for å ha sluppet løs hundene sine for å drepe vilt er ikke enige om meningen bak det som blir sagt i samtaler tatt opp i kommunikasjonskontroll.

Inge Svae-Grotli, John Arild Aasen

Aktor Inge Svae-Grotli og forsvarer John Arild Aasen i samtale under rettssaken mot tryslingen som går i Elverum.

Foto: Linda Vespestad / NRK

På dag to av rettssaken mot tryslingen som er tiltalt for brudd på dyreveldferdsloven, Naturmangfoldsloven og Viltloven går Økokrim igjennom bevisene i saken.

Det er beslag Økokrim har gjort fra mannens mobil, samt telefonsamtaler og sms'er gjort under de to periodene hans telefon ble avlyttet.

Sjargong

Aktor Inge Svae-Grotli mener at samtalene helt klart får fram brudd på flere lover, men den tiltalte er av en annen oppfatning.

I en telefonsamtale som ble spilt av i retten sa den tiltalte: «Jeg sendte et magasin mot reven». Jaktkompisen spør så om tiltalte har fått tilbake våpenlisensen, noe han svarer nei på.

Tinghuset i Elverum

Det er satt av seks dager til saken i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Aktor mener at det kommer klart fram at tiltalte skjøt på en rev, sjøl om han på denne tiden ikke hadde våpenlisens. Den tiltalte kaller det sjargong, og mener han ikke skjøt.

– Dette er sjargong. Jeg la til mer for å erte. Det er slik det er i miljøet vårt. Vi legger til og trekker ifra. Det er noen andre som skjøt, ikke jeg, sjøl om jeg sier det. Jeg har ikke skutt, sa den tiltalte.

– Lett kan misforstås

Også dommeren lurte på hvorfor han da sa «Jeg skjøt», hvis det ikke stemte. Den tiltalte svarte at han regnet med at kompisen oppfattet dette som sjargong, og ikke tok det bokstavelig.

I en annen samtale snakkes det om bjørn, men etter hvert gikk samtalen over til å handle om grevling. Aktor mente at når man i samtalen snakker om at man gjerne skulle satt en hund på en stor en, så er det snakk om grevling, men den tiltalte sa at de mente sporing av bjørn.

Sjargong og galgenhumor er ord som den tiltalte stadig vekk gjentar når han skal forklare hvorfor ting blir sagt.

– Jeg skjønner at de som skal tolke dette lett kan misforstå, men det er en snakkemåte, sjargong, som vi har innad i jaktmiljøet.

– Vil fremstå tøff

En annen samtale sier den tiltalte i forbindelse med en jakt blant annet «Jeg satt med hagla i fanget» og «jeg klinker på den med to smeller», men forklarte etterpå at dette ikke stemte.

– Nok en gang en utrykksform for at det skal fremstå tøffere. Jeg har ikke våpen i bilen, og jeg jakter ikke, gjentok tryslingen.

I en annen telefonsamtale sa den tiltalte: «Jeg tok et kill i dag på 280 meter. One shot - one kill. Den største fuglen i grunn.». Da aktor lurte på hva han mente svarte den tiltalte:

– Jeg kommer med en historie for å få til en fest. Det er bare vrøvl, tullprat. Jeg skjøt ingenting.