NRK Meny
Normal

Aktor i bildrapsak: – Tiltalte bør dømmes til to års fengsel

Aktor mener 19-åringen tok en stor risiko «ved å grisekjøre i et område med mye elg», og la ned påstand om to års fengsel for bildrap. – Altfor lavt, sier moren til en av de omkomne.

Aktor Sondre Kr. Halvorsen og forsvarer Helge Næss Rustad

TINGRETTEN: Aktor Sondre Kr. Halvorsen og forsvarer Helge Næss Rustad i samtale under rettssaken i Sør-Østerdal tingrett. Det var satt av tre dager til rettssaken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Aktor la også ned påstand om at tiltalte mister førerretten for all fremtid.

19-åringens forsvarer, Helge Næss Rustad, mener straffepåstanden fra aktor er altfor streng og la ned påstand om at 19-åringen må behandles på mildest mulig måte.

To jenter og en gutt omkom i bilulykka øst for Elverum sentrum i fjor. Sjåføren er tiltalt for uaktsomt bildrap. Ifølge tiltalen hadde bilen en hastighet på minst 144 km/t. Tiltalte mener han ikke kjørte så fort.

– Grisekjørte

Tre rapporter spriker fra en hastighet på 110 til 160 km/t. Hastigheten i den ene rapporten ble nedjustert fra 144 km/t til 137 på onsdag.

– Alle forhold tatt i betraktning så har tiltalt på ulykkesstrekningen holdt en fart på minst 137 km/t. Han tar en veldig stor risiko ved å grisekjøre i et område han vet at det er fare for elg-skilt. Likevel velger han å kjøre så fort. Han må ha visst at han tok en stor risiko og utfallet ble fatalt, sa aktor Sondre Kr. Halvorsen.

Gunn Knappe

FOR LAVT: Gunn Knappe er mor til Oda som omkom i ulykka. Hun mener at påstanden er altfor lav.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Halvorsen mener påstanden om to års fengsel sender et signal til ungdommen om å holde seg til fartsgrensa.

– Altfor lav påstand

Gunn Knappe, som er moren til Oda som omkom i ulykka, mener påstanden er altfor lav.

– Den er latterlig. Tre liv gikk tapt. Strafferammen er tre års fengsel og han burde lagt ned påstand om det. Jeg mener det er særdeles skjerpende omstendigheter i saken, som hadde gitt en strafferamme på seks år, ved at tiltalte brøt alle regler og lover, og heller ikke respekterte passasjerene.

– Beklager

Helge Næss Rustad

Forsvarer Helge Næss Rustad mener aktors påstand om to års fengsel er altfor streng.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Forsvarer Helge Næss Rustad sa i sin prosedyre, at ulykken er en usedvanlig tragisk hendelse.

– Han mistet tre av sine nærmeste venner. Han føler sterkt med de etterlatte, og er klar over at ulykken vil prege mange i lang tid framover. Han beklager sterkt det som skjedde og har et ønske om å ta ansvar for det han har gjort.

Han sa at farten er et sentralt tema i saken. Han mente at retten må legge til grunn den laveste hastigheten som de tre sakkyndige har kommet fram til og det er 110 km/t.

Deretter la han ned påstand om at 19-åringen må behandles på mildest mulig måte. Han ber også om at en eventuell erstatning til de etterlatte blir betydelig redusert, fordi to av ungdommene ikke brukte bilbelte og en tredje ikke brukte det riktig.

750 000 kroner

Helge Hartz, Sondre Kr. Halvorsen

OPPREISNING: Bistandsadvokat la ned påstand om foreldrene til de omkomne ungdommene får en oppreisningserstatning på 125 000 kroner hver.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Bistandsadvokat, advokat Helge Hartz, har lagt ned påstand om oppreisningserstatning på 125 000 kroner til hver av foreldrene til de omkomne.

– Han raste inn i en 80-sone med elgfare på blankslitte dekk med tre passasjerer. Elgen ble pulverisert, bilen hoppet 22 meter og traff treet i 40 km/t. Det er ikke noe som får meg til å tro at den bilen kjørte i kun 110 km/t, sa Hartz.

Dom i saken faller den 2. februar.