NRK Meny
Normal

Aktor vil doble Øygards straff

Aktor Thorbjørn Klundseter mener Rune Øygard aktivt har brukt media for å fremme saken sin, og at jenta ikke har hatt samme muligheten. Han avviste strafferabatt og la ned påstand om fengsel i to år og seks måneder.

Mette Yvonne Larsen og Thorbjørn Klundseter

Aktor Thorbjørn Klundseter vil argumentere for en strengere straff.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Klundseter gikk dermed til motangrep på det forsvarer Mette Yvonne Larsen har varslet hun vil komme med i Høyesterett i dag, at den massive mediedekningen bør gi Øygard strafferabatt. Han ba om en dobling av straffen fra lagmannsretten.

Kun skyldspørsmål

Det er kun straffeutmålingen Høyesterett skal ta stilling til. Øygards anke på skyldspørsmålet ble avvist. Øygard ble i lagmannsretten dømt til fengsel i ett år og tre måneder for gjentatte seksuelle overgrep mot den mindreårige jenta. Det var en mildere straff enn han fikk i tingretten, der han ble dømt til fengsel i fire år.

Rune Øygard dømt til fengsel i ett år og tre måneder

Den store forskjellen var at Øygard i tingretten ble frikjent for overgrep mot jenta før hun var fylt 14 år, det vil si da hun var 13 år. Både Øygard og aktor Thorbjørn Klundseter anket straffeutmålingen.

Både Øygard og aktor anker til Høyesterett

– Øygard har aktivt brukt media

Forsvarer Mette Yvonne Larsen har varslet at hun i Høyesterett blant annet vil argumentere med medietrykket i saken for at Øygard skal få en mildere straff.

Mette Yvonne Larsen i Høyesterett

Forsvarer Mette Yvonne Larsen vil i dag argumentere for at Rune Øygard skal få lavere straff blant annet på grunn av medietrykket i saken.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Mener Øygard er hengt ut som pedofil på sosiale medier - vil ha mildere straff

Aktor Thorbjørn Klundseter avviser at den massive mediedekningen skal gi Øygard mildere straff.

Intervju med Aktor

Aktor Torbjørn Klundseter i Høyesterett

– Han har en erfaring som politiker med media. Det har han brukt i denne saken. Han har sjøl med støttespillere forsøkt å legge en ramme for mediedekningen, sa Klundseter.

Han la i Høyesterett fram saker Øygard sjøl tok initiativ i media.

– Han har aktivt brukt media for å få fram sitt syn. Jenta har ikke hatt samme muligheten, sa Klundseter.

Han mener at bistandsadvokaten stort sett har måtte svare på utspill som har kommet fra Øygards side., og syns det er under

– Mange overgrep over lang tid

Klundseter la i Høyesterett også vekt på at overgrepene pågikk, fra november 2009 til 1. september 2011. Han gjentok også at han mener antallet overgrep bør bety en strengere straff.

– Det har vært sju ulike gjerningssteder med flere overgrep, sa Klundseter som holder fast ved at det dreier seg om rundt 50 overgrep, slik jenta sjøl også har forklart.

Rettens administrator varslet at dette var et punkt Høyesterett ville bruke en del tid på.

Klundseter la, også som i lagmannsretten, blant annet vekt på:

 • Aldersforskjellen mellom Øygard og jenta
 • Skadevirkningene på jenta
 • Graden av utnyttelse
 • Ikke bruk av prevensjon med økt risiko for graviditet.

Klundseter mener det ikke er noen formildende omstendigheter i saken. I lagmannsretten la han ned en påstand om to års fengsel.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • -Ta vel i mot bøssebærerne

  Nå i ettermiddag og kveld skal alle husstander i Hedmark og Oppland få besøk av bøssebærere fra TV-innsamlingsaksjonen. Fylkesaksjonsleder i Oppland, Wiggo Slåttsveen, ber folk ta vel imot dem. –Mitt mål for kvelden er selvsagt at vi samler inn mest mulig penger i Oppland, og målet er dessuten alltid å slå Hedmark, ler han.

  Wiggo Slåttsveen
  Foto: Marianne Duun Malmo / NRK
 • Surt tap for Elverum

  Elverums fotballherrer ble slått 0–1 på hjemmebane av Sandnes Ulf. Tapet gjør at Elverum fremdeles ligger på en utsatt nedrykksplass to kamper før sesongen er over.

 • Elverum ligger under

  Sandnes Ulf tar ledelsen 0–1 mot Elverum etter skåring av Axel Kryger. Da spøker det for Elverums håp om å berge plassen i 1. divisjon. Med to kamper igjen å spille ligger de to poeng bak Fredrikstad, som ligger på playoffplassen.