NRK Meny
Normal

Aksjonerer mot klasevåpen

Torsdag vil forsvaret ta i bruk klasevåpen på Hjerkinn. Organisasjoner og enkeltpersoner vil ta seg inn i skytefeltet for å stoppe testingen.

Hjerkinn skytefelt, Dovre.
Foto: NRK MidtNytt / NRK

Les også: Politisk klasekaos på Hjerkinn

Tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet, Tove Kari Viken, fra Oppdal, er en av dem som vil ta seg inn i skytefeltet og stille som levende skjold for å få stoppet testingen.

- Hvis det er den eneste måten å få stoppet bombinga på, er jeg villig til å gjøre det, sier hun.

Omstridt

Bruken av klasevåpen er omstridt, og den borgerlige regjeringen fikk mye kritikk da forsvaret i 2002 slapp to klasebomber på Hjerkinn uten at daværende forsvarsminister, Kristin Krohn Devold,  visste om det.

Kritikken gikk på manglende informasjon, men også på selve bruken av den omdiskuterte bombetypen, som etterlater seg mye udetonert sprengstoff.

Til tross for at de rødgrønne partiene raste mot bruken av klasevåpen på Hjerkinn i 2002, skjer spregningen på torsdag med regjeringens velsignelse.

Tidligere Stortingsrepresentant, Tove Kari Viken, er skuffet over regjeringen.

- Jeg tror ikke de er klar over hvor mye Dovrefjell betyr for folk i området her. Nå håper jeg Helen Bjørnøy kommer på banen, og stopper dette, sier Viken.

Klare til å aksjonere

Tove Kari Viken sier hun har blitt kontaktet av flere ungdomsorganisasjoner og enkeltpersoner som vil delta i aksjonen  på torsdag. Hvor mange de blir, vet hun ikke enda, men hun oppfordrer flere til å delta.

- Jeg håper folk fra Hedmark og Oppland stiller opp, og protesterer mot det som skal skje, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND