Hopp til innhold

Akevitt for alle penga

Hører egentlig nordmenn og akevitt sammen? Det gjør de, iallefall ifølge Norsk Akevittfestival, som foregår på Gjøvik i helga.

Byfesten foregår i Gjøvik sentrum, og det er mangt som foregår i byen ved Mjøsa i anledning Norsk Akevittfestival.

Blant annet kan publikum oppleve kokkekamp med kjendiskokk Eivind Helstrøm, en egen hilsningsskål til akevitten og selvfølgelig smaking på forskjellige akevitt-typer.

Smaksprøver

Men ifølge NRKs journalist som besøkte festivalen er det ikke slik at det står smaksprøver på akevitt framme på festivalområdet, men derimot muligheter for å smake på mat som passer til akevitten.

– Det er muligheter for å få smaksprøver å akevitt også, men da må du kjøpe deg plass på et av arrangementene, eller i smaksteltet i Storgata, sier Svein Håvard Korshavn, daglig leder i Byen vår Gjøvik.

Korshavn sier at hele byen er i festivalmodus i helga, og at programmet for festivalen er tettpakka.

Kjerneområde i Innlandet

Og det er ikke tilfeldig at festivalen er akkurat her, for Gjøvik og innlandsbygdene på begge sider av Mjøsa er kjerneområdet for de norske akevittradisjonene.

– All potetsprit som akevitt er basert på, produseres ved Hoff potetindustri her på Gjøvik. For at et produkt skal kunne kalles norsk akevitt så skal det være 95 prosent sprit laget av poteter, sier Korshavn.

Bente Johansen, selger poser med lokalmat som passer til akevitt.

Handelsfestival: Bente Johansen selger poser med mat som passer til akevitt. Kunde er Ragna Hagen. Foto: Elin Fossum

Noen negative reaksjoner

Marianne Åshaug er prosjektleder for Norsk Akevittfestival, og hun sier at de stort sett får gode tilbakemeldinger på at det arrangeres en akevittfestival midt i Gjøvik sentrum.

– Vi får veldig mange positive tilbakemeldinger, sier Åshaug.

– Har dere fått noen negative?

– Ja, vi har fått noen reaksjoner på at det er en akevitt-festival. Men vi er veldig bevisste på vårt forhold til alkohol og alkoholreklame, og vi forsøker ikke å fremme et stort konsum av alkohol, men heller fokusere på akevitt som del av et måltid og på kulturen rundt akevitten, sier Åshaug.

Hun legger til at publikummet på festivalen er godt voksent, og at de fleste er mer opptatt av å lære om akevitt enn å drikke mye.

Flere saker fra Innlandet