NRK Meny
Normal

Ahmad skal få lyst til å reise fra Norge

Ahmad får ikke bli i Norge. Avslaget er endelig. Opplæring i data skal gi ham lyst til å reise frivillig.

Ahmad lærer seg data

Ahmad er godt motivert for å lære seg data-programmering. Det kan gi ham jobb utenfor Europa.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Ahmad Mohamed Ali Obo, 33 år, fra Somalia er en av femten flyktningar med endelig avslag på asylsøknaden som går IT-skole i Vang i Valdres. Innen desember kan han ha sikret seg en internasjonal Cisco-sertifisering i programmering og dermed jobb-mulighet utenfor Europa.

– Dette er et et veldig bra og interessant opplegg, sier Ahmad.

Han har bodd på asylmottak i fem år. Han kommer fra en fiskelandsby, hadde minimale data-kunnskaper før han begynte på datakurset, men har tatt utfordringene på strak arm.

Mulighet for jobb utenfor Europa

– Opplæringen vil gi Ahmad og de andre en mulighet til å få jobb i et arbeidsfelt med jobbmuligheter og motivere dem til å søke ut av Europa hvor de har fått avslag på søknadene sine om opphold, sier Kjetil Fleten, daglig leder i fleten.net som står bak prosjektet i Vang.

Kelvin underviser asylsøkere i data

Kelvin Nzo Nogo er data-lærer. Han mener asylsøkerne lærer fort.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Kelvin Nzo Nogo er lærer på datakurset.

– Hovedpoenget er å lære bort programmeringen så godt at asylsøkerne er klare for arbeidsmarkedet ute i verden, sier Kelvin.

Begynte på scratch

– Noen visste ingenting om data for tre uker siden, vi måtte begynne på scratch, men innen desember er de godt opplærte hele gjengen.

Ahmad er ivrig for å lære så mye som mulig og tror han vil få stor nytte av kunnskapen videre.

– Men jeg vet ikke hvor framtida mi vil være, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • -Ta vel i mot bøssebærerne

  Nå i ettermiddag og kveld skal alle husstander i Hedmark og Oppland få besøk av bøssebærere fra TV-innsamlingsaksjonen. Fylkesaksjonsleder i Oppland, Wiggo Slåttsveen, ber folk ta vel imot dem. –Mitt mål for kvelden er selvsagt at vi samler inn mest mulig penger i Oppland, og målet er dessuten alltid å slå Hedmark, ler han.

  Wiggo Slåttsveen
  Foto: Marianne Duun Malmo / NRK
 • Surt tap for Elverum

  Elverums fotballherrer ble slått 0–1 på hjemmebane av Sandnes Ulf. Tapet gjør at Elverum fremdeles ligger på en utsatt nedrykksplass to kamper før sesongen er over.

 • Elverum ligger under

  Sandnes Ulf tar ledelsen 0–1 mot Elverum etter skåring av Axel Kryger. Da spøker det for Elverums håp om å berge plassen i 1. divisjon. Med to kamper igjen å spille ligger de to poeng bak Fredrikstad, som ligger på playoffplassen.