NRK Meny
Normal

Advokater krangler om avhørsvilje

Bistandsadvokaten til den fornærmede jenta hevder Øygard er uvillig til avhør, og at han har en kalkulert mediestrategi for sjøl å framstå som offer.

Rune Øygard

Vågå-ordfører Rune Øygard stod fram i avisene GD og VG lørdag med sin historie. Det har skapt advokatkrangel.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Advokatkrangel

Den fornærmede jentas bistandsadvokat går langt i å beskylde Vågå-ordfører Rune Øygard for avhørsvegring og bevisste medieutspill, som han burde spart seg for.

Øygards forsvarer avviser beskyldningene blankt, og mener Øygard samarbeider plettfritt med politiet. Hun hevder også at Øygard måtte stå fram i avisene for å unngå at Vågås befolkning skal oppfatte ham som en mann som stikker av.

Vil fortelle Norge hvor trist han har det

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal

– Møter ikke

Nina Braathen Hjortdal

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal

Foto: Alexander Nordby

Bistandsadvokaten til den fornærmede jenta, Nina Braathen Hjortdal, mener Vågå-ordfører Rune Øygard viser uvilllighet til å forklare seg til politiet.

– Politiet ønsker han til nytt avhør, men han møter ikke. Han har vært i ett avhør og møtt politiet på nytt for å signere avhøret. Han skulle, dersom politiet forteller sannheten til meg, vært i et nytt avhør, sier Braathen Hjortdal.

– Helt utenkelig

Mette Yvonne Larsen

Forsvarer Mette Yvonne Larsen

Foto: NRK

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, benekter påstanden på det sterkeste.

– Han ble først pågrepet og avhørt, deretter har han vært i avhør med meg tilstede som advokat. Da vi igjen møtte politiet for å signere avhørsprotokollen svarte han på oppfølgingsspørsmål. Politiet ønsker et nytt avhør, men jeg har fortalt at jeg må ha en kopi av forrige avhør før vi kan møte, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen.

– Øygard er klar til avhør når som helst, det er utenkelig at han ikke vil samarbeide med politiet, men jeg vil altså ha kopien av forrige avhør først, sier Larsen.

Politiet vil ikke kommentere

Politiet har sikta Øygard for seksuell omgang med en jente under 16 år.

Politiet er lite villige til å kommentere avhørssaken. Politijurist Lars Rune Ringvik ved Gudbrandsdal politikammer sier de er i dialog med Øygard om nye avhør, men vil ikke si noe om hvor villig eller uvillig Øygard er til å stille til nye avhør.

– Vil fortelle Norge hvor trist han har det

Den fornærmede jentas bistandsadvokat er svært kritisk til at Øygard sto fram med sin historie i avisene VG og GD på lørdag.

– Han vil fortelle Norge hvor trist han har det. Han burde venta med dette til han var ferdig med politiavhørene. Er man trygg i sin sak kan man trygt vente til etter alle politiavhør er gjort, angriper hun.

– Informasjonsbehov

Øygards forsvarer mener Vågå-ordføreren er i sin fulle rett til å uttale seg, ikke minst fordi han er beskyldt for ekstremt alvorlige forhold.

– Forhåndsdømming er ikke tillatt, men det er fullt ut tillatt å uttale seg. Han er beskyldt for å stikke unna, og vi gikk ut for å imøtekomme informasjonsbehovet til folk i Vågå, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Bevisst mediestrategi

Larsen sier media har vært konstant på jakt etter uttalelser fra Øygard i to måneder, og på spørsmål om hvorfor Øygard da uttalte seg kun til VG og GD, svarer hun:

– Vi diskuterte hvordan han skulle gå ut for å imøtegå informasjonskravet fra Vågå, og planla da en lokalavis og en riksavis.

At mediestrategien var svært bevisst viser en sms-utveksling mellom Larsen og redaksjonsledelsen i NRK Hedmark og Oppland, som spurte Larsen om hvorfor ikke TV og radio har fått intervjue Øygard.

– Vi var enige om at TV var for sterkt akkurat nå og vanskeligere å redigere, svarer Larsen.

Fikk hjelp av PR-ekspert

I forkant av intervjuene med VG og GD benyttet Øygard seg av råd fra den profilerte PR-eksperten Elizabeth Hartmann (fra selskapet "Siste Skrik"), men både forsvarer Larsen og Hartmann selv nekter for at PR-eksperten har en vesentlig rolle i byggingen av mediestrategi.

– Det var Øygard, som er svært medievant, og jeg som planla strategien. Hartmann hadde en perifér rolle, hevder Larsen.

GD skriver i artikkelen på lørdag at de møtte Øygard hjemme hos Hartmann, men hun bagatelliserer altså sin egen rolle.

Elizabeth Hartmann presiserer at hun ikke er betalt av Øygard eller Vågå kommune (som hun har hjulpet tidligere), men at hun bistår Øygard som en venn.

– Jeg har ikke noen framtredende rolle, men han søkte råd, og da er det viktig å være der som en venn, sier Hartmann.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang