Hopp til innhold

– En av de første som får bli ut fra regelen om lengeværende barn

Ifølge advokat Cecilie Schjatvet er Dorna Minay (10) et av de første eksemplene på lengeværende asylbarn som får bli i Norge.

Dorna Minay omgitt av venninner i skolegården i Vang.

GLADE: Dorna Minay omgitt av venninner i skolegården i Vang. Hun har gått hele skolegangen sin her på Høre skule, og har aldri bodd noe annet sted enn i Vang i Valdres.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

Latteren og gledesutbruddene ljomer utover skolegården på Høre skule i Vang i Valdres. Glade elever, lærere og medlemmer i støttegruppa har fått beskjeden om at klassevenninnen, det tiårige asylbarnet Dorna Minay, får bli i Norge sammen med foreldrene sine.

Jeg tenkte jeg at jeg bare drømte, siden jeg allerede hadde sovnet. Jeg tenkte at det var en engel som kom hjem til meg.

Fulan Yang

Foreldrene til Dorna, kinesiske Fulan Yang og far Alireza Minay fra Iran, hadde også kommet til skolen for å glede seg sammen med barna, og alle som har støttet dem gjennom flere år med usikkert opphold i Norge.

  • Les også: Har bodd i Norge hele sitt liv, nå får Dorna (10) og familien bli

– Vi er veldig glade nå, sier Fulan til NRK.

– Hvordan fikk dere greie på beskjeden?

– I natt så kom Tone (Lajord, i støttegruppa, journ.anm) og banket på, og ga oss beskjeden. Da tenkte jeg at jeg bare drømte, siden jeg allerede hadde sovnet. Jeg tenkte at det var en engel som kom hjem til meg, smiler Fulan.

Ektemannen, Alireza Minay, er glad han også, etter 12 år med kamp for å få bli i landet.

– Takk, Norge, sier han, og smiler bredt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tone Lajord og Elisabeth Hålien i støttegruppa for Dorna og familien

SMILER: Tone Lajord og Elisabeth Hålien i støttegruppa for Dorna og familien har arbeidet i flere år for den vesle familien.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

– Jeg tror det er en engel som kommer

Tone Lajord er altså engelen som kom med den glade beskjeden til den vesle familien i fjellbygda i Valdres. Lajord sier at det å gi en slik beskjed er noe av det beste man kan oppleve.

– Det er sånne gleder i livet som man aldri vil glemme, for det er så stort. Det å få vekke dem, de kommer ned trappa og forstår ikke helt hva som foregår, og så forteller jeg at de får bli. Da kom det noen gledestårer, sier en opprømt støttespiller.

Hun og resten av støttegruppa har i flere år har arrangert både støttekonserter og innsamlingsaksjoner for den vesle familien med den usikre framtida. De har hjulpet dem med å skaffe penger til advokat, og hjulpet dem i kontakten med myndighetene.

En hel kommune har engasjert seg i saken, og stått på for at familien fortsatt skulle være innbyggere i den vesle bygda – som helst ikke vil miste en eneste en av de rundt 1700 som bor der.

UNE: – Kan ikke kommentere

Dorna er født her i Norge, og foreldrene møttes på asylmottak i 2003, de har altså vært her til lands i 12 år.

Utlendingsnemnda (UNE), som har gjort det endelige vedtaket om at familien får bli i Norge, kan ikke kommentere saken på grunn av personhensyn. Men familiens advokat, Cecilie Schjatvet, sier dette til NRK om UNEs snuoperasjon i saken.

Cecilie Schjatvet

Advokat Cecilie Schjatvet synes foreldrene til Dorna, kinesiske Fulan Yang og far Alireza Minay fra Iran, har vært modige i sin kamp for å få opphold i Norge.

Foto: NRK

– Man fikk et visst håp om at saken kunne få et positivt utfall i desember, da foreldrene til Dorna kunne legge fram nye opplysninger om sin identitet, forklarer Schjatvet.

De nye opplysningene kom frem i papirer fra deres hjemland. Slik Schjatvet leser vedtaket fra UNE, mener hun at det er klart at nemnda har anvendt den nye forskriften om lengeværende asylbarn, som regjeringen ble enige om i desember 2014.

– Dette er en av de første sakene der forskriften blir anvendt. Nemnda drøfter den i vedtaket. Selv om nemnda også denne gangen er delt i vedtaket, har nemndlederen vist til forskriften, forklarer Schjatvet.

Og advokaten roser foreldrene og deres kamp for å få bli i Norge.

– De har vært modige som har stått oppi dette, og de har tatt noen modige valg nå i vinter med tanke på å få ordnet opp i saken. Og vi ser jo nå at denne innsatsen har ført til noe godt.

Takk, Norge!

Alireza Minay
Erna Solberg i Debatten

Statsminister Erna Solberg har tillit til justisminister Anders Anundsen, som har vært i hardt vær den seneste tiden. Solberg er samtidig usikker på om det lar seg gjøre å ta opp igjen sakene til asylbarna som allerede er ute av landet

Foto: NRK

Kampen for de allerede utsendte barna

Samtidig som Dorna får bli, står kampen for de lengeværende asylbarna som allerede har blitt sendt ut av landet.

Regjeringa er delt, grasrota i KrF og Venstre er forbanna og har reagert med mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsens håndtering av asylbarn-saken. Gjennom Revidert nasjonalbudsjett økte nemlig Justisministeren måltallene for uttransportering av personer med ulovlig opphold til minst 7100 i løpet av 2014.

Justis- og beredskapsministere Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen har hatt alt annet enn rolige dager i det siste, og han har blitt sterkt kritisert av Venstre og Kristelig folkeparti i asylbarnsaken.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Omkring 500 av dem var asylbarn, 79 av dem var lengeværende.

Statsminister Erna Solberg arbeider nå for å kunne rette opp i tillitsspørsmålet rundt Anundsen og roe ned sine samarbeidspartier.

Solberg selv er ikke sikker på om det lar seg gjøre å ta opp igjen sakene til asylbarna som allerede er ute av landet.

– Du må da ha en saklig gjennomgang av hvilke familier som oppfyller de rette kriteriene. Og det er det UDI og UNE som skal forvalter, ikke vi som er politikere, sa Solberg til NRK tidligere denne uka.

Solberg sa likevel at hun ville ta opp spørsmålet på nytt med Krf og Venstre. Selv sier hun at hun har tillit til justisministeren.

– Vi har en god justisminister som følger avtalene vi har mellom KrF og Venstre i omleggingen av asylpolitikken. Og jeg har fortsatt tillit til han, sa hun til NRK tirsdag.

Før påske må Kontrollkomiteen finne ut om det er flertall for et mistillitsforslag mot Anundsen.

Glede og lettelse i Valdres

Rektor på Høre skole Erik Martinsen opplever for tiden begge sidene ved den vanskelige asylbarnsaken. For selv om han var svært glad da han i dag kunne gratulere Dorna, er han også opptatt av at det er andre barn på skolen som må vente på sin dom.

Erik Martinsen

Rektor ved Høre skole Erik Martinsen er svært glad på Dornas vegne. Samtidig er han opptatt avg at man må kjempe for de andre barna på skolen som fortsatt lever i uvisshet.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Dette er veldig gøy. Alle har jo fått med seg det engasjementet som er i bygda, og det er en gledens dag for Dorna. Samtidig er dette litt vanskelig, for det er også andre elever her som er på andre siden av gjerdet, for å si det sånn, noen går også i samme klasse som Dorna. Så vi må kjempe videre også for dem, sier en engasjert rektor.

Men denne februardagen var utvilsomt i gledens og lettelsens tegn i Vang i Valdres. Hovedpersonen selv, Dorna, smilte og lo sammen med venner og familie. Tiåringen kan endelig glede seg over at hun blir vangsgjelding også i årene som kommer.

– Jeg har det veldig bra nå, sier Dorna.

Og bestevenninnen istemmer.

– Jeg er veldig glad.

Hvordan feirer man så en slik gladnyhet, når man er ti år og har fått sitt livs kanskje viktigste nyhet, i positiv forstand? Jo, da trommer venninnegjengen på tre sammen, for å kose seg litt ekstra.

– Nå skal vi ha en jentedag på Fagernes. Bare kose oss og ha det moro, sier Dorna blidt.

– Blir det noe shopping på dere også da?

– Å ja!

Amalie Johansen Østborg, Dorna Minay og Eline Hålien Søndrol.

Det må så klart feires i venninnegjengen når Dorna har fått beskjed om at hun får bli i Norge. Her er hun sammen med Amalie Johansen Østborg og Eline Hålien Søndrol, de tre har hengt sammen som erteris siden de kun var to år gamle.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

Flere saker fra Innlandet