NRK Meny
Normal

Advarer unge mot sulte-dietter

Kroppsfokuset blant unge har ført til at noen lar seg lokke med dietter der de skal leve på 1000 kalorier om dagen for å bli tynnere. Lektor i ernæring ved Høgskolen i Hedmark Astrid Kolderup advarer ungdommene mot å la seg lure.

Advarer unge mot sulte-dietter

Lektor i ernæring ved Høgskolen i Hedmark Astrid Kolderup råder heller ungdommene til å spise sunt enn å spise lite.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

1000 kalorier er altfor lite for ungdom som er i vekst og utvikling og kan føre til alvorlige mangelsjukdommer, sier Astrid Kolderup.

På nettsider, blogger og i media er det ofte store overskrifter med oppskrifter på hva man skal gjøre for å få en slankere kropp. Koldrup fraråder ungdom mot å telle kalorier for det kan få store konsekvenser for dem.

Tror tynne kropper på sosiale medier fører til spiseforstyrrelser

Hopper over måltider

Enkelte bloggere og slankesider råder folk til å leve på 1000 kalorier om dagen for å gå ned fortest mulig. Et søk på nettet rundt temaet gir over 100 000 treff.

Jeg vet det er noen som dropper frokost, spiser lunsj, men litt mindre middag igjen for å bli tynnere, sier Amalie D. Andersen som er tiendeklassing ved Ajer ungdomsskole i Hamar.

Men hun sier det ikke gjelder i hennes gjeng. Heller ikke Karen Malene Eide, Nora Aasen eller Erik Andre Hulleberg teller kalorier. Men de vet at det er en del andre som gjør det.

Advarer unge mot sulte-dietter

Teller ikke kalorier f.v Amalie D. Andersen, Nora R. Aasen, Karen Malene K. Eide og Erik Andre Hulleberg.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Hvorfor skal man gidde å gå på en diett når man kan spise mye mat som er sunn istedet, sier Amalie.

Ungdommene mener media pusher dietter på ungdommene som igjen påvirker hverandre. Bloggere og fitnessbrukere legger ut hva de spiser og hvordan de trener for å få den kroppen de ønsker.

Jeg vet det er noen som dropper frokosten, spiser litt lunsj og litt mindre middag for å bli tynnere.

Amalie D. Andersen

Noen trener for å få akkurat den kroppen, istedetfor å se på sin egen kropp som fin nok, sier de.

De har erfart at noen jenter vegrer seg for å ha svømming fordi de er redd for at gutta skal si at de er for tykke.

Heldigvis har vi lærere som tar tak i det og sier at det er ikke slik det skal være. Alle har fått sin kropp, og det blir ikke noe bedre av at noen rakker ned på kroppen deres, sier Amalie D. Andersen.

Kan få mangelsykdommer

Ernæringsspesialist Astrid Kolderup er bekymra for kroppsfokuset som fører til at noen ungdommer kan bli lokka til å sulte seg sjuke.

Spiser du bare 1000 kalorier om dagen får du i deg mindre energi enn kroppen trenger og går ned i vekt. Men det er absolutt ikke noe å anbefale for ungdom som er i vekst og utvikling, sier hun.

Det fører til at ungdommene ikke får i seg nok av de næringsstoffene de trenger. De fleste trenger mer enn dobbelt så mye som 1000 kalorier om dagen. Koldrup sier det er noen unntak ved sykdom eller sykelig overvekt, men da skal det følges opp av helsepersonell.

Hva kan skadevirkningene bli for ungdommer som spiser så lite?

Det kommer an på hva de spiser. Hvis de spiser ensidig over tid, kan de få mangelsykdommer. De kan få dårlig bindevev som går ut over hud og hår, i tillegg til at det på sikt kan føre til benskjørhet, sier Kolderup.

Men hun er fullstendig klar over at mange ungdommer ikke vil høre på henne, sjøl om hun er ernæringsspesialist.

Advarer mot sultedietter

Variert kosthold med frukt og grønnsaker, kjøtt og fisk er Astrid Kolderup sitt beste råd.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Jeg tror mange heller hører på sine forbilder. Men jeg håper de kan reflektere litt over det. Det beste rådet mitt for en sunnere kropp er det kjedelige. Nemlig å spise variert med frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk, og spise til man er mett og ikke mer, sier Kolderup.

Hun vet det ikke er det som fenger de unge mest, men hun mener det er det som fungerer best.

Flere unge sliter

Helsesøster ved Ener ungdomsskole i Hamar, Marianne Buvik, merker at mange unge er opptatt av kropp og slanking. De fleste er såpass trygge på seg sjøl at de klarer å takle kroppspresset.

Det at ungdom nå lever i en digital verden der de er på nettet nesten hele tiden gjør at de er eksponert for dette hele tiden, sier helsesøster ved Ener ungdomsskole Marianne Buvik.

Jeg har flere henvendelser fra både jenter og gutter de siste årene som sliter med dårlig selvbilde. De er sårbare og kan lettere bli påvirka av det voldsomme kroppsfokuset.

Marianne Buvik, helsesøster

Hun merker at de mest sårbare av ungdommene, som sliter med et dårlig selvbilde fra før er spesielt utsatt.

Advarer unge mot sulte-dietter

Helsesøster Marianne Buvik merker at flere unge sliter med kroppsfokuset.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Jeg har flere henvendelser fra både gutter og jenter de siste åra som sliter med selvbildet sitt. De har kanskje en historie med seg fra før som har ført til at de sliter, så kommer dette kroppspresset i tillegg, sier hun.

Det hun erfarer mest er at det er frokosten og skolematen som droppes.

Middag spiser de og begrunner det med at der er foreldrene, sier hun.

- Kan det virke som om det er litt gjevt å spise lite?

Jeg har inntrykk av at det er det for de som ikke takler presset, for det blir for mye i tillegg til alt det andre de sliter med, sier hun.

– Presset på unge jenter er så stort at de forstrekker seg

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang