Hopp til innhold

Mener sex-chatting blant ungdom fører til overgrep

Politiet mener det er en trend at unge helt ned i ungdomsskolealder chatter om sex og går for langt i og si hva de er villige til å gjøre.

Advarer ungdom mot å sex-chatte

OPPFORDRER TIL FORSIKTIGHET: Elevene ved Øvrebyen videregående skole i Kongsvinger er enige med politiet i at ungdom må være forsiktige når de chatter på nett. Fra venstre Henrik Holth, Kine Emilie Helgeneseth, Ane Marthe Nesholen, Filip Melby Holm.

Foto: Ann.Kristin Mo / NRK

Nå advarer politiet ungdom og mener slik seksualisert nettprat kan føre til farlige situasjoner og overgrep.

– Vi har jo saker hvor det har vært tilfeller av ungdom som har gjort nettopp det, lagt ut bilder og skrevet ting på nett som har blitt oppfattet av mottaker på en slik måte at det har skjedd hendelser som har vært av uheldig karakter, sier Morten Langdalen ved Kongsvinger politistasjon.

Han driver forebyggende arbeid blant barn og unge. Langdalen frykter at dette i mange tilfeller kan ende med voldtekt og mener at mørketallene for slike type saker er store.

– Om jeg skal uttale meg personlig, så tror jeg det er ganske store mørketall. Ungdom opererer jo ofte alene når de snakker med folk på nett og legger ut bilder, det være seg på Instagram, Keek eller Facebook eller andre sider, sier han.

Vegrer seg for å melde fra om overgrep

Morten Langdalen

MØRKETALL: Morten Langdalen ved Kongsvinger politistasjon, tror mange ungdommer ikke melder fra om uønskede seksuelle hendelser fordi de delvis bebreider seg selv.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Ifølge Langdalen tør ikke mange av de unge å melde fra om overgrep og voldtekt.

Han mener årsaken kan være at de delvis legger skylden på seg selv for å ha skapt en situasjon som endte med et overgrep.

– Det kan være en selvbebreidelse for at de selv har lagt ut bilder og skrevet seksualisert innhold på nett. Og at de selv mener at de kanskje har litt skyld for dette selv.

– Og noen vil kanskje glemme saken så fort som mulig, og prøve å komme seg videre. Ja, rett og slett flau for hele hendelsen, sier Langdalen.

Ungdommer kjenner seg igjen

Flere ungdommer NRK har snakket med sier de kjenner seg igjen i problemstillingen.

Mange er av samme oppfatning som politiet og mener det er lett å være mer utfordrende på nett enn ellers.

– Jeg tror det er veldig utbredt, fordi jeg har hørt venner og bekjente som prater sånn seksuelt og om hvor langt de er villige til å gå på internett, sier elev Ane Marthe Nesholen ved Øvrebyen videregående skole i Kongsvinger.

Medelev Kine Emilie Helgeneseth sier det er en fare for at man kan utrykke ting på nettet som man egentlig ikke står inne for.

– Faren kan jo være at man kanskje sier ting til andre som man tør å si når man sitter for seg selv bak telefonen eller dataen. Mens når man kanskje møter den personen, så er man ikke like tøff og angrer. Og så kan dette her bli en misforståelse mellom partene. Den ene tror den andre vil, og så vil kanskje ikke den og tør ikke helt å si det. Og så kan det fort oppstå ubehagelige situasjoner for begge to, sier hun.

Helsesøstrene kjenner problemet

Helsesøstrene kjenner også til problemet med sex-prat på nett som kan utarte seg.

– Vi vet at mange ungdommer skriver ting på nett de ikke kan stå for, og som kan føre dem i vanskelige situasjoner seinere, sier helsesøster Hilde Offord i Unghelsa i Kongsvinger.

Det er ikke så mange av de berørte som kommer til helsesøstrene.

– Vi får som regel høre det gjennom andre ungdommer. Jeg tror de som blir rammet av dette føler at det er flaut og at de føler de har skyld i det selv. De er nok redde for at vi skal moralisere, men det gjør vi aldri, sier Offord.

Ifølge helsesøstrene er det vanskelig å få de unge til å gå til politiet i saker som dette. Mye av tiden deres i skolen brukes til å informere om at det er viktig å kunne stå for det de skriver på nettet for å forebygge slike situasjoner.