NRK Meny
Normal

Advarer mot ungdomsfyll i kveld

Natt til 1. mai er ungdommenes store festdag. I kveld kommer mange til å drikke seg fulle for aller første gang. Nå advarer Natteravnene i Hamar, som mener foreldre er veldig naive.

Hege-Kathrine Lundlie og Linn Sigurdsen

Leder for Natteravnene i Hamar, Hege-Kathrine Lundlie (t.v) og Linn Sigurdsen fra ungdomskafeen Café Uno, vet det vil bli mye ungdomsfyll i Hamar i kveld. Nå advarer de foreldre mot å være naive.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

I kveld vil ungdom over hele landet møtes på offentlige steder - noen langs stranda, noen midt i sentrum. Mange av disse ungdommene er under 18 år - og noen av dem er veldig fulle.

– Det er enormt mye fyll å se på slike dager. De samler seg gjerne her på Stortorget eller nede på stranda, ved Koigen.

Jeg har inntrykk av at mange foreldre er veldig naive når det gjelder ungdom og alkohol.

Linn Sigurdsen

Det sier Linn Sigurdsen, som i flere år har drevet det alkoholfrie ungdomsstedet Café Uno i Hamar.

– Det virker som om det er viktig å få i seg så mye alkohol som mulig på kortest mulig tid, for å bli så full som mulig. Og det er skummelt, sier Sigurdsen.

Første møte med alkohol

Sammen med lederen for Natteravnene i Hamar, Hege-Kathrine Lundlie, vil Linn Sigurdsen være tilstede i Hamar sentrum i kveld.

Lundlie sier at mange unge i Hamar vil få sitt første møte med alkohol i kveld. Da er det viktig at det finnes voksne mennesker ute der ungdommene ferdes, for å passe på at alt går bra.

– Det hender vi finner svært unge folk som har sovnet på benker. De har fått i seg for mye alkohol og vennene deres er «over alle hauger». Da må vi som voksne passe på og få dem hjem, sier Lundlie.

– Alle har smakt

Elever på Ajer ungdomsskole

Tiendeklassingene Sandra Steinsrud Høgden, Kristian Gyene, Mats Styren, Ida Lillebo og Agnes Øyan ved Ajer ungdomsskole i Hamar er ganske sikre på at flere ungdommer vil drikke seg fulle for første gang i kveld.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Sandra, Kristian, Mats, Ida og Agnes går i 10. klasse på Ajer ungdomsskole i Hamar. De kjenner seg litt igjen i det bildet som tegnes av ungdom og ungdomsfyll på en dag som natt til 1. mai. Men ungdommene tror de fleste ungdommene velger å være hjemme med kamerater framfor å være langs stranda eller i byen.

– De som ikke er ute tror at alle er ute, men det er nok bare mindretallet som er ute. Mange tror nok det er mye mer festing enn det det faktisk er. Men det er en del festing, da, sier Mats.

Ungdommene kjøper heller ikke teorien om at mange unge drikker alkohol for aller første gang i kveld.

– Jeg tror alle har smakt alkohol før, i alle fall. Men det er ikke alle som drikker hver helg eller annenhver helg, sier Ida.

Hun tror mange hadde drukket hvis de hadde hatt råd til det - eller om de hadde kjent noen som kunne ha kjøpt alkohol til dem. De kjenner alle til episoder der jevnaldrende har drukket altfor mye.

– En gang skjønte vi ikke alvoret før ambulansen kom for å hente en til pumping. Det var ikke noe kult, da kødder man ikke med det lenger, sier Mats.

Naive foreldre

Ungdommene på Ajer ungdomsskole tror at de som vil ut og feste i kveld, kommer til å gjøre det, selv om foreldrene har sagt nei.

– Jeg har inntrykk av at mange foreldre er veldig naive når det gjelder ungdom og alkohol, sier Linn Sigurdsen.

– Og dette gjelder hvem som helst, det gjelder ikke bare en spesiell type ungdom. Hold øya åpne, og for all del: Ikke gå på det kjente «jeg overnatter hos deg og du overnatter hos meg»-trikset.

– Men hvis vi går tilbake i tid, da vi selv var unge og fulle på slike kvelder: Det gikk jo helst bra?

– Ja, men jeg husker også episoder hvor det ikke gikk så bra også. Skal man gamble med det eller ta litt hensyn, spør Linn Sigurdsen.

Mer politi på plass

Arne Wiggo Rognås

Politiet i Hamar styrker sin bemanning i kveld, i følge Arne Wiggo Rognås, leder for ungdomsseksjonen ved Hamar politistasjon.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

De fleste ungdommene som oppsøker de typiske festplassene i kveld vil være alkoholpåvirket, tror Arne Wiggo Rognås, leder for ungdomsseksjonen ved Hamar politistasjon.

– Vi styrker vår bemanning i kveld, og har mye oppmerksomhet rettet mot Koigen og etter hvert mer mot sentrum. Vårt fokus er først og fremst å forhindre vold blant berusede ungdom, sier Rognås.

Rognås sier at foreldre som slipper sine ungdommer ut i kveld må være oppmerksomme på at de høyst sannsynlig vil få tilbud om alkohol. Mange av dem vil takke ja.