Hopp til innhold

Advarer mot norsk sylte

Minst to personer fra Gudbrandsdalen er blitt smitta av den farlige tarmbakterien yersinia.

Ungdommene får passe dyr i skoletiden
Foto: Lise Åserud/Scanpix / Scanpix

Mattilsynet skal nå undersøke om det er svinekjøtt som kan ha smitta de to.

Tidligere i år døde to eldre mennesker og ti ble syke i et større utbrudd med samme bakterie i Vestfold og Østfold. I forbindelse med dette utbruddet ble det advart mot sylteprodukter.

- Kast sylta

Forbrukerne ble advart mot norsk sylte som var kjøpt før 10. februar. Har du slik sylte i fryseren din, oppfordres du til å kaste den. Ellers kan det gå med deg, som med 53-årige Anne Mette Wottestad på Lillehammer.

- Vi hadde selskap her. Jeg hadde laget ribbe, og etter å ha spist den ble jeg skikkelig dårlig.  

Den 53 år gamle barneskolelæreren hadde invitert venner og kjente til selskap hjemme hos seg 1. juledag.

Men det som skulle være en hyggestund endte i tragedie. For Anne Mette og to av vennene ble matforgiftet. Bakterien som slo dem ut heter yersinia og kan ha kommet med forurenset svinekjøtt i form av sylte eller ribbe.

Må ta det rolig

Mer snart et halvt år etter hun ble smittet, er Anne Mette fortsatt delvis sykemeldt. Hun må ta det helt med ro for ikke å få tilbakefall.

- Legen sier jeg ikke får lov til å trene og at jeg må være forsiktig, hvis ikke kan jeg bli dårligere igjen. Jeg håper jeg blir frisk igjen i løpet av 6-9 måneder, sier Vottestad.

To av dem som ble smittet under juleselskapet er fra Gudbrandsdalen, mens den tredje er bosatt i Buskerud. Mattilsynet skal nå undersøke saken med tanke på å finne smittekilden.

To døde av bakterien

Tidligere i år døde to personer og åtte ble syke i et større smitteutbrudd med samme type bakterie i Vestfold og Østfold.

Rådgiver Danica Granhek-Ogden ved Norsk folkhelseinstitutt etterforsket dette utbruddet og sier at de mistenker at sylte var smitteårsaken.

- Ja, for bakterien forekommer ofte på slakteskrotter.

Årlig dør rundt 100 nordmenn og 6000 personer blir alvorlig syke på grunn av matsmitte. Det mener Statens institutt for forbruksforskning i en rapport.

120 smittes hvert år

Om lag 120 personer får hvert år tarmbakterien ytersinia, slik som Anne Mette Wottestad på Lillehammer. Hun og ektemannen driver selv som sauebønder og har en klar oppfatning av hva som kan ha gått galt.

- Vi prøver jo å ha det renesst mulig i fjøset og prøver å levere rene dyr, men i en travel førjulstid kan det ha gått litt fort på slakteriet, sier Wottestad.

Flere saker fra Innlandet