NRK Meny
Normal

Advarer mot nasjonalpark-krangel

Forsker mener kommunene i Nord-Gudbrandsdal risikerer at staten overtar den lokale forvaltningen om de ikke slutter å krangle.

Reinheimen

Fra Reinheimen nasjonalpark.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

De siste dagene har det vært kraftige konfrontasjoner mellom kommunene som skal samarbeide i Reinheimen nasjonalpark.

De seks kommunene er Vågå, Lom, Skjåk og Lesja i Oppland og Rauma og Nordal i Møre og Romsdal.

Hissige avisinnlegg

Konflikten går blant annet på om samarbeidet er demokratisk nok. På torsdag toppet det seg med et avisinnlegg i Gudbandsdølen Dagningen, der fem ordførere sto sammen mot ordfører Simen Bjørgen i Lom, og anklaget ham for feilinformasjon.

Om lag 150 personar deltok på opninga av Reinheimen nasjonalpark.

Om lag 150 personer deltok på åpninga av Reinheimen nasjonalpark.

Foto: Are Pilskog. / NRK

Opprinnelig var det en konflikt med kommunene på den ene siden og staten på den andre, blant annet om forvaltningen av nasjonalparken. Nå foregår konflikten mellom kommunene i stedet.

Jan Martin Ståvi i Asplan Viak har skrevet en rapport om en annen nasjonalpark i vårt distikt , Dovrefjell-Sunndalsfjella. Han mener samarbeid er nøkkelen til suksess for alle nasjonalparker.

– Alternativet her er at Staten overtar forvaltningsmyndighet, og da bør hver enkelt av partene spørre seg om det er det de vil, sier Ståvi.

Lesja-ordfører beklager

Ordfører i Dovre, Bengt Fasteraune, går enda lengre og sier at Miljøverndepartementet har vært tydelig på dette i møter med dem tidligere. Han mener at alle må være innstilt på å gi og ta for å få samarbeidet til å fungere.

- Min anbefaling er at man prøver å få til en form for enighet internt i det organet som skal stå for samarbeidet før en sender det fra seg. Det tror jeg er svært viktig, sier Dovre-ordføreren.

Per Dag Hole, ordfører i Lesja

Ordfører i Lesja, Per Dag Hole synes kommunene nå bør vise at de er enige om driften av Reinheimen nasjonalpark.

Foto: Dag Kessel / NRK

Ordfører i Lesja, Per Dag Hole, synes det er svært beklagelig at Lom kommune nå gir inntrykk av at det er stor uenighet mellom de seks kommunene som sammen skal drifte Reinheimen nasjonalpark.

- Det er viktig at vi fortsatt står samla og klarer å føre en ens politikk i forhold til myndighetene. Vi må være i stand til å ta vare på de nasjonale målene som er lagt inn i Reinheimen naskonalpark, sier Hole.

- Må samarbeide regionalt

Simen Bjørgen

Ordfører Simen Bjørgen i Lom ber de andre kommunene innse at det må bli en forvaltning på regionalt og ikkke komunalt nivå.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Ordfører i Lom, Simen Bjørgen, har forståelse for de andre kommunene sitt syn på saken.

Men han mener det er viktig å følge føringene fra Miljøverndepartementet om en en lokal forvaltningsmodell som bygger på regional samhandling.

- Vi ønsker ikke en videreføring av den kommunale forvaltningsmodellen som Reinheimen har fått prøve ut, for den har fungert svært dårlig, mener Bjørgen.