Hopp til innhold

Leger slår alarm: Barn ned i 12-års alder havner på sykehus etter hard trening

LILLEHAMMER (NRK): Barneleger og Olympiatoppen er bekymret, og advarer foreldre mot å trene barna syke.

Barnelege Kristian Holm

ADVARER: Barnelege Kristian Holm mener foreldre og trenere bør passe seg for å ikke presse barna for hardt. Det kan ende med at de ikke kan trene på flere år eller slutter helt.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

– Vi ser altfor mange foreldre som kanskje ikke har blitt gode selv, men som har store ambisjoner på vegne av barna og som presser dem for hardt, sier Erlend Slokvik, avdelingsleder hos Olympiatoppen.

Han er tidligere landslagstrener i skiskyting og orientering og forteller at han ofte har fått spørsmål fra foreldre som lurer på hva som er galt med barna deres.

– De lurer på hva som har skjedd siden barna ikke presterer. Dette er foreldre som legger ned mye tid og penger og derfor forventer at ungene skal gjøre det bra, sier Slokvik.

Han får støtte av seksjonsoverlege Kristian Holm ved barne- og ungdomspoliklinikken på Lillehammer sykehus.

– Vi synes vi ser en klar trend, hvor det kommer stadig flere barn og ungdommer hit som har fått problemer på grunn av idretten sin. De dyrkes frem med utstyr og aktivitet i altfor stor grad, sier han.

Etterlyser uorganisert lek

I dag gikk de to ut i avisa GD og inviterte til idrettsmedisinsk temadag i Lillehammer neste lørdag. Sammen med Oppland Idrettskrets vil de lære utøvere, trenere og foreldre å trene smart. Konsekvensene ved å la være kan bli store.

– Barn helt ned i 12 årsalderen kommer til oss med vondt i ledd og muskler. De har nådd en tilstand hvor de ikke orker å trene eller gå på skolen. De er utslitte. For de det gjelder er dette veldig alvorlig, sier Holm.

Både han og Slokvik savner uorganisert lek ute i gata og barn som driver med idrett fordi det er gøy, ikke fordi de skal måle resultater. Stadig flere barn utsettes i dag for treningsmetoder og trender som er inspirert av toppidrettsutøvere.

– Det ender med at mange slutter med idrett altfor tidlig og vi ser at mange sliter med å finne tilbake til de gode rutinene også som voksne, sier Holm.

Unge spiller fotball, bilde av sykehuset på Lillehammer, lege med avis og dataskjerm, to unge går i Lysgårdsbakken, mann kommer ut av NTG Lillehammer, intervjuer

MERKER PRESSET: Mathea Tofte (18) spesialiserer seg i skiskyting på NTG. Hun forteller at det er press om å oppnå gode resultater for å komme inn på bra lag og toppidrettsskoler.

Merker presset

18-åringene Morten Soleng Skinstad og Mathea Tofte spesialiserer seg i henholdsvis langrenn og skiskyting på Norges Toppidrettsgymnas. Det er ifølge Holm disse idrettene som skaper flest overbelastningsskader.

– Da jeg begynte å satse på langrenn fikk jeg en kneskade. Det var økt mengde og ensidig trening som førte til overbelastning, sier Soleng Skinstad.

Tofte forteller at det er press på å oppnå gode resultater for å komme inn på bra lag og toppidrettsskoler. Hun mener det er synd at barna presses.

– Når du er yngre bør du kunne drive med ulike idretter og være allsidig. Foreldre blir seriøse altfor tidlig, sier skiskytteren.

Barnelege Kristian Holm håper foreldre og trenere forstår alvoret i situasjonen.

– Dette er baksiden av medaljen. Toppidrett er i dag en hårfin balanse mellom belastning og hvile, men barn skal ikke drive slik. De skal ikke trene organisert sju dager i uka, sier han.

Morten Soleng Skinstad og Mathea Tofte

ERFARINGER: Langrennsløperen Morten Soleng Skinstad og skiskytteren Mathea Tofte forteller at barn føler prestasjonspresset.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Flere saker fra Innlandet