NRK Meny
Normal

Advarer eldre mot flaska

Undersøkelser viser at de over 65 drikker dobbelt så mye alkohol nå som på 90-tallet. I Gran ber nå kommunelegen fastleger og hjemmetjenesten om å være på vakt.

Kommuneoverlege i Gran, Are Løken.

Kommuneoverlege Are Løken i Gran advarer mot økende alkoholforbruk blant eldre

Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

– Sammen med pillebruk er det en veldig uheldig utvikling, sier kommuneoverlege Are Løken i Gran.

Undersøkelser viser at de over 65 drikker dobbelt så mye alkohol nå som på 90-tallet.

– Når det gjelder alkoholforbruk blant eldre, bruker vi en aldersgrense på 65 +. Da skal man være ytterst forsiktig med alkohol generelt. Vi har en grense på tre enheter alkohol per dag, eller totalt sju enheter per uke.

Tre enheter kan for eksempel være ei flaste pils, et glass vin og en snaps i løpet av en dag, men ikke mer enn sju enheter på ei uke.

– De over 65 år er en utsatt gruppe. De tåler mindre alkohol. De bruker medikamenter som går dårlig sammen med alkohol. En rekke av disse virkningene er nok kjent, så det å ta opp samvirke mellom alkohol, sykdommer og medikamenter, vil nok være til god hjelp for en del pasienter.

Eldre drikker mer enn før.

Eldre over 65 drikker dobbelt så mye som på 90-tallet.

Foto: Knut Sveen / NRK

Kommuneoverlege Løken mener fastleger og hjemmetjenster må bli flinkere til rett og slett spørre eldre om deres alkoholforbruk.

– Følsomt tema

– Vi ser en økning, men vi ser nok ikke alt, sier fagsykepleier Trine Lise Ballangrud i hjemmetjenesten i Gran.

– Mange er ensomme. De har kanskje ikke så mye familie. De kan være lei seg for noe og bruker alkohol som trøst.

– Synes du det er vanskelig å ta opp dette temaet med de eldre?

– Ja, det er et følsomt tema. Det vi kan gjøre, er å få en legetime slik at dette kan tas opp på et høyere nivå, for dette er et veldig sårt punkt for mange, sier Trine Lise Ballangrud.

– Vi må først og fremst bevisstgjøre fastlegene, men også sykehjemslegene og lederne ved sykehjemmene og hjemmetjenestene. Vi må ruste opp komtetansen og få verktøy til å kartlegge alkoholbruk og situasjonen generelt hos hjemmeboende,