Å leve er mer enn å overleve

Håvard Aagesen er frisk av kreften, men lever med 17 ulike senskader. Russen i Hamar fikk servert en sterk historie i dag, før de selv skal ut og samle inn penger til kreftsaken.

Håvard Aagesen på Hamar Katedralskole

Håvard Aagesen fortalte avgangselevene på Hamar Katedralskole om livet etter kreften i dag.

Foto: Bjørn Opsahl

– Jeg ble kjemperørt. Man blir helt stum av det. Det er viktig, altså, sier Sina Forfang, som er aksjonsleder på Hamar Katedralskole.

Hver tredje person som får kreft og overlever, sliter med senskader. I år er det tema for den årlige innsamlingsaksjonen, Krafttak mot kreft.

Sina Forfang, Hamar Katedralskole

Aksjonsleder på Katta, Sina Forfang, sier Håvards historie hjelper dem til å forstå hvor viktig innsamlingen er.

Foto: Bjørn Opsahl

Katta-elevene som fikk høre Håvards historie i dag, fikk motivasjon i bøtter og spann, før de skal ut og samle inn penger i neste uke.

– Man ser på en måte hva pengene går til, at man kan hjelpe folk som Håvard til å få et bedre liv. Man får et ansikt på hva man samler inn penger for, sier Sina Forfang.

Sliter med 17 senskader

Mange tror at alt er såre vel bare man overlever kreftsykdommen. Det trodde Håvard Aagesen, opprinnelig fra Moelv, også.

Håvard Aagesen

Håvard Aagesen er frisk av kreften, men sliter med mange senskader.

Foto: Bjørn Opsahl

– Nå skal jeg bare behandles, og så skal jeg tilbake til det livet jeg levde før. Det var jeg helt overbevist om, sier Håvard.

Men sånn gikk det ikke. Han har 17 ulike senskader etter kreften. Han har bare ett stemmebånd, kan ikke spise mat slik som før, og selv om han innerst inne er den samme, er mye blitt annerledes.

– Alt fra det helt hverdagslige til hvordan du ligger i senga, hvordan du kommer deg fra A til B og hvordan du fungerer i arbeidslivet, alt det har endret seg. Det er helt nye spilleregler som jeg fortsatt prøver å finne ut av, sier Håvard Aagesen.

Våren 2017 ga han ut boka Ingenmannsland med den talende undertittelen «For oss som ikke døde, som ikke lenger er syke, men heller ikke blir friske».

Mål om 50 millioner

Han fronter årets Krafttak mot kreft-aksjon. 200 russ på Katta er noen av de mange tusen bøssebærerne som skal samle inn penger til forskning, slik at flere kan få et bedre liv etter kreftsykdommen.

– Vi har en målsetting om å nå 4,5 millioner kroner. Jeg er ganske trygg på at vi kommer til å klare det, sier Berit Jevnaker, distriktssjef i Kreftforeningen Innlandet.

På landsbais er målet å få inn i alt 50 millioner kroner i årets aksjon.

Livet ble ikke som før

Håvard Aagesen sier han ikke synes synd på seg selv. Men det gjør vondt at han ikke lenger kan være den samme og sterke Håvard for kona og for ungene.

– Du vil gjerne være så mye du kan for for de du er mest glad i. Hvis du alltid må gjøre det med bremsene på, så er ikke det lett, sier Håvard.